Hrana u Hrvatskoj poskupjela 20 posto

17.09.2022. 09:51 / Izvor: Agencije
hrana

Inflacija u Hrvatskoj je u augustu bila 12,3 posto, a u tom mesecu su najviše, za skoro 20 posto u odnosu na august prošle godine, poskupjeli hrana i bezalkoholna pića, objavio je danas hrvatski državni Zavod za statistiku.

Inflacija u Hrvatskoj je u augustu bila 12,3 posto, a u tom mesecu su najviše, za skoro 20 posto u odnosu na august prošle godine, poskupjeli hrana i bezalkoholna pića, objavio je danas hrvatski državni Zavod za statistiku.

Kako je naveo, stopa inflacije od 12,3 posto u august jednaka je onoj u julu ove godine.

Početkom ove godine inflacija je iznosila manje od šest posto, a zatim su zbog rata u Ukrajini i energetske krize cijene eksplodirale.

Posljednja tri mjeseca inflacija se zadržava na više od 12 posto, javlja HRT.

U august su najviše, za gotovo 20 posto u odnosu na isti mesec lane, poskupeli hrana i bezalkoholna pića.

Usluge restorana i hotela veće su za 17 posto, sredstva za održavanje domaćinstva poskupjele za 15 posto, a prevoz 14 posto.

Odjeća i obuća skuplji su za oko šest posto.

Kada se uporede cijene hrane i pića u avgustu prošle i ove godine, rast je nevjerovatnih 20 posto.

"Vrhunac sezone, veliki broj turista te povećana potražnja u hotelima i restoranima uticali su i na rast cijena. To se odnosi prije svega na turistički sektor koji je ove godine podigao ukupnu visinu cijena jednog dijela robe široke potrošnje i nakon turističke sezone će se cijene vjerovatno početi smirivati i padati", kazao je ekonomski analitičar Damir Novotni.

Do kraja septembra će se videti koliko će odluka o zamrzavanju cijena određenih prehrambenih proizvoda i energenata uticati na stopu inflacije.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital