WTO smanjio prognozu rasta globalne trgovine za 2023.

06.10.2022. 08:20 / Izvor: Agencija Anadolija
WTO

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) smanjila je danas prognozu rasta globalne trgovine za 2023. godinu zbog visoke inflacije, rasta kamatnih stopa i cijena energenata te rusko-ukrajinskog rata.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) smanjila je danas prognozu rasta globalne trgovine za 2023. godinu zbog visoke inflacije, rasta kamatnih stopa i cijena energenata te rusko-ukrajinskog rata.

Očekuje se da će obim svjetske robne trgovine porasti za jedan posto u 2023. godini, što je smanjeno u odnosu na prethodnu projekciju rasta od 3,4 posto.

Prognoza za 2022. revidirana je naviše na 3,5 posto, u odnosu na prognozu iz aprila od tri posto.

"Očekuje se da će visoke cijene energije izazvane ratom smanjiti potrošnju domaćinstava i povećati troškove proizvodnje u Evropi, dok će u američkoj monetarnoj politici pooštravanje monetarne politike pogoditi potrošnju osjetljivu na kamate u oblastima kao što su stanovanje, motorna vozila i fiksne investicije", navode iz WTO-a.

Naglašeno je da bi povećanje računa za uvoz goriva, hrane i đubriva moglo dovesti do nesigurnosti hrane i dugova u zemljama u razvoju.

"Dok trgovinska ograničenja mogu biti primamljiv odgovor na ranjivost ponude koja je bila izložena šokovima u posljednje dvije godine, smanjenje globalnih lanaca snabdijevanja samo bi produbilo inflatorne pritiske, što bi dovelo do sporijeg ekonomskog rasta i smanjenog životnog standarda", kazala je generalna direktorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala.

Naglasila je značaj dublje, raznovrsnije i manje koncentrisane baze za proizvodnju dobara i usluga.

"Pored podsticanja ekonomskog rasta, ovo bi doprinijelo otpornosti snabdijevanja i dugoročnoj stabilnosti cijena ublažavanjem izloženosti ekstremnim vremenskim prilikama i drugim lokalnim poremećajima", dodala je Okonjo-Iweala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital