Na području Sarajevskog i Tuzlanskog kantona zatečeno 35 radnika na crno

07.10.2022. 08:34 / Izvor: Akta.ba
Porezna

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalnih poreznih ureda Sarajevo i Tuzla su jučer izvršili 99 inspekcijskih brzih kontrola.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalnih poreznih ureda Sarajevo i Tuzla su jučer izvršili 99 inspekcijskih brzih kontrola, takozvanih akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva, građevinarstva i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području općina: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća, Hadžići, Banovići, Gračanica, Gradačac, Lukavac, Srebrenik, Tuzla i Živinice s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 35 neprijavljenih radnika, 19 obveznika koji nisu evidentirali promet, 6 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, 11 objekata koja su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa i jednog obveznika koji je posjedovao robu bez porijekla.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja i posjedovanja robe bez porijekla doneseno je 10 rješenja o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti, zapečaćeno je 17 objekata i izdato je 69 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 146.400,00 KM.

"Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima", saopćili su iz Porezne uprave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital