U Hrvatskoj hrana i piće skuplji za gotovo 20 posto u odnosu na lani

14.10.2022. 13:34 / Izvor: Agencije
hrvatska

Prethodno, najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj bila je zabilježena u julu i augustu ove godine, kada je iznosila po 12,3 posto.

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u septembru 12,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pa je tako inflacija dostigla novi najviši nivo od kada Zavod za statistiku vodi te podatke.

Prethodno, najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj bila je zabilježena u julu i augustu ove godine, kada je iznosila po 12,3 posto.

"Cijene dobara i usluga za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su i na mjesečnom nivou, te su u septembru bile u prosjeku više za 1,5 posto u odnosu na august, dok su cijene u godišnjem prosjeku bile više za 8,6 posto", navodi se u izvještaju Zavoda za statistiku.

Na godišnjem nivou porasle su sve kategorije, a najviše cijene hrane i bezalkoholnih pića, za 19,1 posto.

Sa 17,3 posto slijedi kategorija restorana i hotela, pa pokućstva, opreme za kuću i redovno održavanje kućanstva, koja bilježi skok od 15,7 posto, a slijedi je kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, s rastom od 13,3 posto.

Nadalje, cijene prevoza skočile su 12,3 posto, raznih dobara i usluga za 10,7 posto, odjeće i obuće za 10,1 posto, u kategoriji rekreacije i kulture za 8,8 posto, dok naprimjer alkoholna pića i duvan bilježe rast od 4,2 posto.

Najblaži rast zabilježen je u kategoriji komunikacija, za 0,4 posto.

Na mjesečnom nivou, pokazala je statistika, najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, za 21,2 posto, kategorija stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva skočila je za 2,9 odsto, dok su razna dobra i usluge poskupjeli za 2,6 posto. S druge strane, prosječne cijene hrane i bezalkoholnih pića u septembru su u odnosu na august manje za 0,2 posto, kategorija restorana i hotela bilježi pad cijena za 2,1 posto, a prevoza za 0,7 posto.

Posmatrano prema posebnim grupama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjem nivou ostvaren je u grupi Energija, za 17,7 posto, što je doprinos porastu od 2,97 postotnih bodova, navode iz Državnog zavoda za statistiku Hrvatske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital