Prosječna plata u augustu u FBiH 1.138 KM

15.10.2022. 09:45 / Izvor: Akta.ba
plata

Prosječna mjesečna neto plata u Federaciji BiH (FBiH) isplaćena u augustu iznosila je 1.138 KM i nominalno je veća za 1,4 posto, a realno za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Prosječna mjesečna neto plata u Federaciji BiH (FBiH) isplaćena u augustu iznosila je 1.138 KM i nominalno je veća za 1,4 posto, a realno za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

"U augustu u odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u FBiH nominalno je veća za 13,8 posto, a realno niža za 3,1 posto", saopšteno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

Najveće povećanje prosječne mjesečne neto plate u augustu u odnosu na prethodni mjesec zabilježeno je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji i to za 7,8 posto, a u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu za 6,7 posto.

Najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plate za dva posto zabilježeno je u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, te u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima za 1,1 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata u avgustu u FBiH iznosila je 1.761 KM i nominalno je veća za 1,5 posto, a realno za 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U augustu u odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena bruto plata nominalno je veća za 13,8 posto, a realno niža za 3,1 posto. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital