Željeznice RS: Tokom devet mjeseci prihodi i rashodi veći za osam odsto

29.10.2022. 09:19 / Izvor: SRNA
Željeznice Republike Srpske

Preduzeće Željeznice Republike Srpske tokom devet mjeseci ostvarile su ukupne prihode u iznosu 49.610.038 KM.

Preduzeće Željeznice Republike Srpske tokom devet mjeseci ostvarile su ukupne prihode u iznosu 49.610.038 KM, što je za osam odsto više u odnosu na isti period lani, dok su ukupni rashodi bili 56.012.303 KM ili za osam odsto viši.

Iz ŽRS-a saopšteno je da neto gubitak kompanije tokom devet meseci iznosi 6.402.265 KM, dok je u posmatranom periodu prošle godine bio 6.291.369 KM.

Finansijski dobitak bez kamata, poreza i amortizacije ostvaren je u iznosu od 6.621.143 KM

Željeznice su tokom devet mjeseci ostvarile značajno poboljšanje kada su u pitanju rezultati iz poslovnih aktivnosti, imajući u vidu da je poslovni gubitak za posmatrani period manji za 855.371 KM, odnosno za 12 odsto od ostvarenja u istom periodu prethodne godine, što pokazuju operativni pokazatelji poslovanja, navode iz ŽRS-a.

Obrazlažući smanjenje prihoda, iz ove kompanije ukazuju da je najznačajniji komintent "Arcelor Mital" iz Zenice znatno smanjio obim prevoza željezne rude, koji je u odnosu na prošlu godinu manji za 155.243 tona, a time su i prihodi manji za oko 2.000.000 KM.

Prihodi od prevoza robe tokom devet meseci iznose ukupno 28.555.155 KM i veći su za 4.512.246 KM, odnosno za 19 odsto.

Prevezeno je ukupno 3.485.610 tona robe, što je za sedam odsto više u odnosu na ostvareni obim prevoza u posmatranom periodu prošle godine, a ostvareno je 302.806.871 netotonskih kilometara, što je, takođe, za sedam odsto više.

Prihodi od prevoza putnika ostvareni su u iznosu od 215.515 KM i veći su za 35 odsto u odnosu na posmatrani period prošle godine.

Tokom devet mjeseci prevezena su ukupno 59.262 putnika, što je više za 35 odsto, a ostvareno je 3.059.585 putničkih kilometara, što je za 31 odsto više.

Iz ŽRS-a ističu da i pored svih ograničenja koja uslovljavaju poslovni ambijent, ova kompanija nema zaostalih dugovanja, redovno izmiruje sve obaveze prema zaposlenima, fondovima, državi, komintentima i poslovnim partnerima, te odgovorno sprovodi i izvršava planove poslovanja.

"Značajno je napomenuti da su uprkos globalnom padu i smanjenoj privrednoj aktivnosti značajnog broja komintenata, rastu cijena energenata, troškova robe i usluga neophodnih za ostvarivanje planskih veličina, porastom najniže plate, troškova toplog obroka, troškova prevoza i drugih uticajnih faktora koji su posljedica globalnih poremećaja, Željeznice Republike Srpske sačuvale likvidnost i solventnost preduzeća", navode iz ove kompanije.

Kompanija danas zapošljava 1.945 radnika, što je za 91 radnika manje u odnosu na broj zaposlenih u istom periodu prošle godine.

Broj zaposlenih u proteklom periodu smanjivan je penzionisanjem, dok su pojedini radnici odlazili na lični zahtjev i sporazumnim raskidom ugovora o radu uz stimulativne otpremnine.

IZ ŽRS-a kažu da nijedan radnik u prethodnom periodu nije otpušten i da se u kontinuitetu preduzimaju neophodne aktivnosti kako bi, osim broja, struktura zaposlenih bila optimalna i na adekvatan način zadovoljila potrebe preduzeća.

"U prvoj polovini ove godine putem javnog oglasa primljeno je 50 novih radnika u izvršnoj službi i na tehničkim poslovima. Trenutno je u postupku i procedura prijema 62 radnika na izvršnim poslovima, po raspisanom drugom javnom oglasu od 21. septembra", podsjećaju iz ove komapnije.

Iz ŽRS-a ukazuju da smanjenje godišnje subvencije za održavanje željezničke infrastrukture i sufinasiranje putničkog saobraćaja od strane Vlade Republike Srpske sa 25 miliona na 20 miliona KM, takođe, značajno utiče na rezultate poslovanja.

Iz ove kompanije poručuju da su im neophodna značajna ulaganja u kompletno unapređenje željezničkog sistema, što podrazumijeva ulaganje u željezničku infrastrukturu, mehanizaciju za njeno održavanje, vozna sredstva za teretni i putnički saobraćaj, te radionice za održavanje voznih sredstava, kako bi se popravio i stvorio bolji poslovni ambijent, a samim tim i kvalitet usluga.

Iz ŽRS-a najavljuju da će dinamika modernizacije ove kompanije biti uslovljena načinima obezbjeđivanja adekvatnih modela finansiranja.

"Troškovi zarada, naknada zarada i ostalih rashoda u periodu januar-septembar iznose 30.695.652 KM, što je u okviru planiranog iznosa za posmatrani periodu, a imajući u vidu da je tokom ove godine dva puta povećavana zagarantovana najniža plata u Republici Srpskoj, povećan topli obrok, kao i primanja zaposlenih u `Željeznicama Republike Srpske` usljed primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i povećanja regresa, zbog potrebe da se poboljša socijalni status zaposlenih radnika u okolnostima stalno rastućih cena roba i usluga, koje direktno utiču na životni standard radnika", navodi se u saopštenju.

Troškovi održavanja željezničkih kapaciteta u prvih devet meseci iznose 3.526.800 KM i veći su za 37 odsto u odnosu na prošlu godinu, kako zbog povećane potrebe za održavanjem infarstrukturnih i voznih kapaciteta, tako i zbog inflatornih uticaja na tržištu materijala i robe.

Troškovi goriva i energije veći su za 851.687 KM, odnosno za 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Iz kompanije kažu da je postupak konverzije duga u kapital u proceduri, a Željeznice su prema računovodstvenim standardima u obavezi da knjiže i kamate na ino–kredite koji padaju na teret ukupnog rezultata poslovanja.

"Neophodno je završiti konverziju duga u kapital i riješiti status imovine, čime će biti otklonjeni i svi problemi o pitanju troškova amortizacije i kamata na ino-kredite, koje u narednom periodu treba da preuzme Vlada Republike Srpske", navode iz "Željeznica" i dodaju da će konverzijom duga u kapital doći do pozitivnog efekta na kumulativni rezultat preduzeća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital