Od poreza na dobit naplaćeno 278,8 miliona KM

31.10.2022. 10:36 / Izvor: SRNA
poreska uprava

Poreska uprava Republike Srpske prikupila je za devet mjeseci ove godine ukupno 2,322 milijarde KM, što je za 284,7 miliona ili 14 odsto više.

Poreska uprava Republike Srpske prikupila je za devet mjeseci ove godine ukupno 2,322 milijarde KM, što je za 284,7 miliona ili 14 odsto više u odnosu na isti period lani, uz rast naplate u apsolutno svim grupama, izjavio je direktor Poreske uprave Goran Maričić.

Maričić je istakao da je naplata za čak 10 odsto veća u odnosu na planirane projekcije za navedeni period ove godine.

"Direktni porezi su u prva tri kvartala naplaćeni u iznosu od oko 511,5 miliona KM, što je za 140 miliona maraka više nego u istom periodu 2021. godine. Najveći rast kod direktnih poreza ima porez na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 278,8 miliona KM, što je za 93,9 miliona KM ili 51 odsto više nego u devet mjeseci lani", rekao je Maričić za Glas Srpske.

On je naveo da je Poreska uprava u prva tri kvartala ove godine izvršila 3.177 redovnih kontrola, u kojima je naloženo plaćanje 22,8 miliona KM neutvrđenih obaveza, a za 14 obveznika izrečena je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

Maričić je dodao da Poreska uprava već nekoliko godina čini ogromne napore da unaprijedi komunikaciju sa poreskim obveznicima, a u ovu godinu su ušli sa implementiranim Integrisanim informacionim sistemom /SAP/.

Prema njegovim riječima, automatizacija procesa povećala je efikasnost rada uprave i smanjila subjektivni uticaj zaposlenih na pojedine procese, posebno na proces naplate, što je rezultiralo rastom prihoda.

"U proteklom periodu omogućeno je i elektronsko podnošenje svih poreskih prijava, u funkciju je pušteno i `e-Sanduče`, kao i mobilna aplikacija `ePURS. Time smo zaokružili elektronsku komunikaciju između obveznika i uprave u svim postupcima, te postali pioniri elektronskog poslovanja u Srpskoj i šire", rekao je Maričić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital