Njaveće plate u bankama

Ovo je top 10 plata u RS-u: U nerazvijenoj opštini prima mjesečno 88.677 KM

29.12.2022. 10:36 / Izvor: Akta.ba
plate

Najveće plate imaju zaposleni u bankama, ali se među najvećim oporezovanim ličnim primanjima ističe poreski obveznik iz jedne male opštine u bh. entitetu RS, koji je zaposlen u firmi koja vadi kamen.

Najveće plate imaju zaposleni u bankama, ali se među najvećim oporezovanim ličnim primanjima ističe poreski obveznik iz jedne male opštine u bh. entitetu RS, koji je zaposlen u firmi koja vadi kamen.

Tako, po podacima koje je Srpskainfo dobila od Poreske uprave RS, najveće mjesečno lično primanje u ovoj godini, do sada, iznosi 206.500 KM i primio ju je poreski obveznik iz Banje Luke zaposlen u bankarskoj djelatnosti!

Na drugom mjestu je takođe neko ko dolazi iz bankarstva i primio je u jednom mjesecu 177.383 KM, takođe iz Banje Luke. Na trećem mjestu po ličnim primanjima je poreski obveznik iz Kotor Varoša. Zaposlen je u djelatnosti proizvodnja obuće i u jednom mjesecu je primio 131.445 KM.

Četvrti po najvećoj plati je poreski obveznik iz Istočnog Starog Grada, koji je primio neto platu od 88.677 KM. Zaposlen je u djelatnosti vađenje ukrasnog kamena i kamena za građevinarstvo.

Još dva puta se na listi od top 10 najvećih plata nalazi poreski obveznik iz ove male opštine sa identičnom djelatnošću – vađenje kamena. Nije poznato da li je riječ o istom poreskom obvezniku, jer je to poreska tajna, ali je zanimljivo jer je riječ o primanjima u opštini sa oko 1.000 stanovnika po popisu iz 2013. godine, a u kojoj je prošle godine prosječna plata bila svega 830 KM. Po kriterijumima Vlade RS, Istočni Stari Grad je izrazito nerazvijena opština.

Dakle, u oblasti vađenja ukrasnog i kamena za građevinarstvo u Istočnom Starom Gradu još dva puta su zabilježene isplate koje su među 10 najvećih, jednom od 79.041 KM, dok je drugi put iznos od 74.657 KM.

Inače, u djelatnosti vađenje ruda i kamena prosječna novembarska plata iznosila je 1.477 KM i veća je od prosječne plate.

Među 10 najvećih ličnih primanja na koja su plaćeni porez na dohodak i doprinosi je poreski obveznik kojem je u Banjoj Luci u jednom mjesecu isplaćeno 79.974 KM. Zaposlen je u firmi čija je djelatnost proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda.

Preostala dva najveća lična primanja odnose se na poreskog obveznika iz bankarske djelatnosti, kojem je isplaćeno 75.392 KM, i poreskog obveznika iz djelatnosti koje se odnose na informacione tehnologije i računare, kojem je u jednom mjesecu isplaćeno 68.439 KM.

Osim na lična primanja, porez na dohodak se plaća i na druga primanja. Tako je najveći prihod od autorskih prava u ovoj godini ostvario poreski obveznik iz Banjaluke u djelatnosti inježenjerske delatnosti i s njima povezano tehničko savjetovanje. Isplaćeno mu je 57.600 KM.

Po osnovu prihoda od kapitala, najveće prijavljeno pojedinačno neto primanje iznosilo je 426.068 KM, a ostvario ga je poreski obveznik iz Banjaluke u djelatnosti prerada čaja i kafe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital