Intenzivirana saradnja Vlade TK sa Udruženjem za razvoj NERDA

31.08.2012. 15:40 / Izvor: eKapija.ba
Intenzivirana saradnja Vlade TK sa Udruženjem za razvoj NERDA

U 2011. godini NERDA je intenzivirala saradnju sa Vladom Tuzlanskog kantona i odgovarajućim resornim ministarstvima, a u okviru te saradnje realizovan je čitav niz aktivnosti, od kojih izdvajaju neke od najznačajnijih, i to:

Jačanje institucionalnih kapaciteta unutar ministarstava TK je ocijenjeno kao jedan od prioriteta početkom prošle godine i stoga je značajan dio vremena i sredstava posvećen upravo ovoj aktivnosti. U okviru projekta CREDO ističe se obuka i uvođenje strateškog planiranja te izrada trogodišnjih strateških planova za šest ministarstava Vlade TK. U drugoj polovini protekle godine, Uredu premijera Vlade TK pružena je asistencija u pripremi dva koncepta projekata u oblasti energetske efikasnosti, a koji se odnose na unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima/ustanovama na području Tuzlanskog kantona, te unapređenje sistema javne rasvjete u pojedinim općinama TK.

U sklopu 4. javnog poziva za dostavu projekata za EU program trans-nacionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEE Program), Udruženje za razvoj NERDA je zajedno sa Uredom Premijera u ime Vlade TK kao projektnog partnera, pripremilo prijedlog pod nazivom "Razvoj pristupa Internetu upotrebom ICT rješenja širom jugoistočne Evrope".

U domenu podrške privrednom razvoju, odnosno razvoju poduzetništva, NERDA je organizovala niz obuka za MSP, ali predstavljala i podršku Ministarstvu razvoja i poduzetništva TK. U 2011. godini, Garantni fond Udruženja za razvoj NERDA obradio je ukupno 19 zahtjeva za kredit, od čega je Garantni odbor odobrio 14 u vrijednosti od 665.000,00 KM. Broj odobrenih kredita u 2011. godini je 12, ukupne vrijednosti 585.000,00 KM. Stopa delinkvencije je i zaključno sa 31.12.2011. godine još uvijek nula.

Razvojni fond, kao komponenta CREDO projekta, implementiran je u periodu 2009.-2011. godine, međutim efekti dodijeljenih sredstava malim i srednjim preduzećima bili su veoma vidljivi već u 2011. godini. Također, kroz Razvojni fond sufinansirani su i investicioni projekti osam općina koji su kao rezultat imali realizovane investicije u visini od preko 775.000,00 KM uz učešće grant sredstava u visini od 322.000,00 KM. Realizacijom ovih projekata stvoreni su uslovi za dugoročnu podršku MSP, kreirano je povoljnije okruženje za njihov rast i razvoj, otvorene su mogućnosti i za podršku otvaranju novih firmi, a time i kreiranju novih radnih mjesta. NERDA je zatim organizirala i obuke za poljoprivredne proizvođače iz oblasti poslovnog planiranja i razvoja kreditnih aplikacija. Ministarstvu razvoja i poduzetništva TK podrška je pružena u pripremi konferencije "Poduzetničke zone i inkubatori – modeli, iskustva, prilike i prepreke za razvoj" u okviru Sajma "SAPO 2011" za predstavnike Općina, potencijalne investitore i poduzetnike u aprilu 2011. godine.

U cilju promocije investiranja, Udruženje za razvoj NERDA je u junu 2011. godine, pružilo tehničku asistenciju Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja TK u organizaciji prezentacije projekta "Međunarodni aerodrom Tuzla - regionalni Cargo centar sa air parkom".

Ključni rezultati postignuti u prethodnom periodu pretpostavka su za definisanje proizvoda i usluga koje Udruženje za razvoj NERDA može pružiti u svom daljem djelovanju na području Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Vlade TK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital