Desezonirana industrija

Industrijska proizvodnja u decembru veća za 1,6 posto

26.01.2023. 10:27 / Izvor: SRNA
Desezonirana industrija

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u decembru prošle godine veća je za 1,6 odsto u odnosu na novembar iste godine.

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji BiH /FBiH/ u decembru prošle godine veća je za 1,6 odsto u odnosu na novembar iste godine, objavio je Federalni zavod za statistiku.

U decembru lani, u odnosu na isti mjesec 2021. godine, industrijska proizvodnja u FBiH, kalendarski prilagođena, bila je manja za 1,1 odsto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u decembru je bila veća za 7,2 odsto u odnosu na novembar, intermedijarnih proizvoda za 6,7 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,6 odsto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda manja za 3,3 odsto, a energije za 0,6 odsto.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda u decembru lani u odnosu na isti mjesec 2021. godine bila je veća za 6,7 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,6 osto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,9 odsto, dok je proizvodnja energije manja za 18 odsto, a kapitalnih proizvoda za 0,7 odsto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u decembru 2022. u odnosu na novembar u prerađivačkoj industriji bila je veća za 3,1 odsto, a manja u vađenju ruda i kamena za 1,1 odsto, kao i u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 0,2 odsto.

U decembru prošle godine u odnosu na isti mjesec 2021. godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, u prerađivačkoj industriji bila je veća za 3,9 odsto, a manja u vađenju ruda i kamena za 8,2 odsto, te u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 17,9 odsto. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital