Poručila ministrica finansija

Lagani pad inflacije u RS, Vlada će reagovati u slučaju ponovnog rasta

03.03.2023. 08:15 / Izvor: Akta.ba
inflacija

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je u četvrtom kvartalu prošle godine zabilježen lagani pad inflacije, te da će resorno ministarstvo i Vlada RS u slučaju ponovnog rasta reagovati i pokušati da amortizuju negativan uticaj.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je u četvrtom kvartalu prošle godine zabilježen lagani pad inflacije, te da će resorno ministarstvo i Vlada RS u slučaju ponovnog rasta reagovati i pokušati da amortizuju negativan uticaj.

Vidovićeva je navela da je projektovan budžet sa nešto manjim rastom prihoda nego prošle godine s obzirom na to da se očekuje smanjenje inflacije.

"Budžet je stabilan i isplaćujemo sve svoje obaveze. Mislim da ćemo održati likvidnost budžeta do kraja godine i da ćemo prikupiti planirani prihod. Prema mojoj procjeni, može doći do eventualno jednog rebalansa u toku godine i to ćemo završiti u vrijeme kada to bude potrebno", rekla je Vidovićeva za portal "Banjaluka.net".

Ona je dodala da je bez obzira na pad, stopa inflacije i dalje visoka, kao i da Vlada RS ne može na to da utiče, navodeći kako veliki broj zemalja, poput Amerike, inflaciju pokušava zaustaviti rastom kamate.

Prema njenim riječima, Centralna banka BiH ne preduzima nikakve mjere u vezi sa suzbijenjem inflacije.

"Ni tu nismo autonomni, jer naša Centralna banka nema taj potencijal i ne preduzima nikakve mjere u vezi sa suzbijenjem inflacije. Nisu preduzimali ni kada je bila /epidemija virusa/ korona. Tako da od naše Centralne banke ne možemo očekivati nikakvu pomoć u tom smislu", navela je Vidovićeva.

Vidovićeva smatra da će ova godina biti izazovna i teška, što je ujedno i prognoza svih međunarodnih stručnjaka i institucija, te da će resorno ministarstvo i Vlada RS u slučaju ponovnog rasta inflacije reagovati i pokušati da amortizuje negativan uticaj.

Ona je istakla da uprkos određenim prognozama do recesije ipak nije došlo.

"Iako je bilo prognoza da će doći do recesije, do toga nije došlo. Svi parametri govore da neće ni doći i mi se nadamo da neće. Bez obzira na to što je situacija teška, dobro je da nije došlo do recesije", zaključila je Vidovićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital