Pad proizvodnje

Pad industrijske proizvodnje u FBiH

04.03.2023. 08:44 / Izvor: Nezavisne novine
izvještaj

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u januaru manja je za 0,8 odsto nego u prethodno mjesecu.

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u januaru manja je za 0,8 odsto nego u prethodno mjesecu, a u odnosu na lani industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, manja je za 2,1 odsto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u januaru veća je za 7,7 odsto u odnosu na decembar lani, kapitalnih proizvoda za 4,4 odsto, te energija za 1,5 odsto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manji za 4,7 odsto, a intermedijarnih proizvoda za 1,6 odsto, objavio je Federalni zavod za statistiku.

U janauru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 15,6 odsto, kapitalnih proizvoda za 7,3 odsto, te intermedijarnih proizvoda za 0,5 odsto, dok je proizvodnja energije manja za 15,1 odsto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,7 odsto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u januaru u odnosu na decembar 2022. godine, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom veća je za 1,7 odsto, dok je manja u vađenju ruda i kamena za 5,4 odsto i prerađivačkoj industriji za 0,4 odsto.

Industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, u prerađivačkoj industriji u januaru veća je za 1,7 odsto nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u vađenju ruda i kamena manja za 15,6 odsto, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 12,6 odsto. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital