Godišnja inflacija 13,0 posto

U FBiH potrošačke cijene u februaru porasle 0,1 posto

20.03.2023. 14:36 / Izvor: Akta.ba
potrošačke cijene

U Federaciji BiH potrošačke cijene u februaru ove godine u prosjeku su porasle za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

 U Federaciji BiH potrošačke cijene  u februaru ove godine u prosjeku su porasle za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Posmatrano po odjeljcima Klasifikacije lične/osobne potrošnje prema namjeni, cijene su porasle u odjeljcima: Hrana i bezalkoholna pića i Zdravstvo za po 1,0 posto, Ostala dobra i usluge za 0,9 posto, Namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 0,8 posto, Alkoholna pića i duhan i Rekreacija i kultura za po 0,5 posto i Restorani i hoteli za 0,3 posto.

Cijene su pale u odjeljcima: Prijevoz za 1,6 posto, Odjeća i obuća za 1,4 posto i Stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 1,2 posto. U ostalim odjeljcima, u prosjeku, cijene se nisu mijenjale, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

U februaru  2023. godine u odnosu na februar  2022. godine, cijene su porasle za 13,0 posto (godišnja inflacija).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital