Izgubili milijarde dolara

Neto dobit ruskog plinskog diva Gazproma naglo pala

24.05.2023. 08:47 / Izvor: Agencije
gazprom

Ruski plinski div Gazprom izvijestio je u utorak da mu je neto dobit u 2022. godini znatno smanjena zbog većih poreznih obaveza, a obujam izvoza prepolovljen.

Ruski plinski div Gazprom izvijestio je u utorak da mu je neto dobit u 2022. godini znatno smanjena zbog većih poreznih obaveza, a obujam izvoza prepolovljen.

Gazpromova neto dobit pala je lani prema Međunarodnim računovodstvenim standardima za 41,4 posto, na 1,226 biliona rubalja (15,77 milijardi dolara).

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosila je 3,6 biliona rubalja i zadržala se na razini 2021. godine.

Vanjski prihod porastao je 14,4 posto, na 11,67 biliona rubalja, prema izvještaju ruske agencije TASS. Obujam izvoza plina gotovo je prepolovljen, na 101 milijardu prostornih metara.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu Zapad je prošle godine Moskvi i ruskim državnim kompanijama uveo oštre sankcije, podsjeća Reuters. Gazpromov plin nije direktno sankcioniran, ali u Evropu stiže još samo cjevovodom Družba preko Ukrajine.

Plinovodi Sjeverni tok 1 i 2 teško su oštećeni u eksplozijama u Baltičkom moru, čiji uzrok još nije objavljen. Evropske vlade posumnjale su u sabotažu, Danska, Švedska i Njemačka pokrenule su istragu, ali su odbile objaviti rezultate, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.

Upravni odbor ruske plinske kompanije odlučio je da neće isplatiti dividendu za cijelu prošlu godinu, nakon što je isplatio polugodišnju dividendu od 1,2 biliona rubalja (15 milijardi dolara).

Kako je pojasnio zamjenik izvršnog direktora Gazproma Famil Sadigov, šestomjesečna dividenda već je premašila propisanu polovinu godišnje neto dobiti, pa je odlučeno da se dividenda za cijelu godinu zadrži na tom iznosu.

“Nismo čekali godišnje rezultate poslovanja već smo dioničarima pružili mogućnost da tako značajan iznos dobiju avansno. Zato dividenda koju su primili ima veću realnu vrijednost od isplate istog iznosa na kraju godine”, objasnio je Sadigov.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital