Povećan broj korisnika prava po osnovu nezaposlenosti

22.10.2012. 09:43 / Izvor: SRNA
Povećan broj korisnika prava po osnovu nezaposlenosti

U BiH je povećan broj korisnika prava po osnovu nezaposlenosti - u decembru 2011. godine novčanu naknadu koristila su 10.634 lica ili 1,98 odsto od ukupnog broja registrovanih nezaposlenih osoba.

Ovaj broj se u odnosu na isti period 2010. godine, kada je novčanu naknadu koristilo 7.686 osoba, povećao za 2.948 ili 38,4 odsto.

Pravo na zdravstvenu zaštitu u decembru 2011. godine ostvarilo je 380.249 lica, što je 70,8 odsto od ukupno registrovane nezaposlenosti u BiH.

U 2011. godini, sa evidencija Federalnog zavoda za zapošljavanje, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH ukupno je zaposleno 78.843 nezaposlenih lica. Broj zaposlenih u odnosu na 2010. godinu bio je veći za 5.215 lica ili 7,1 odsto.

Gledajući podatke iz Ankete o radnoj snazi, u više od 2,5 miliona radno sposobnih lica, više od 1,1 milion kvalifikuje se kao ekonomski aktivno, a nešto iznad 1,4 miliona kao ekonomski neaktivno.

Podaci pokazuju da je manje od polovine radno sposobnog stanovništva iznad 15 godina starosti u BiH aktivno. Stopa aktivnosti od 44 odsto vrlo je niska po međunarodnim standardima.

Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi za prošlu godinu, u BiH radnu snagu (ekonomski aktivno stanovništvo) činilo je 1.126.983 lica, dok je broj neaktivnih iznosio 1.433.852 lica.

Stopa zaposlenosti manja je u odnosu na 2010. godinu za 0,6 odsto i u 2011. godini iznosila je 31,9 odsto. Stopa nezaposlenosti povećana je i za nivo BiH u 2011. godini iznosila je 27,6 odsto odsto.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH, u skladu sa osnovnim ciljem Strategije zapošljavanja u BiH od 2010-2014. godine provodiće planske aktivnosti s ciljem povećanja kvaliteta i kvantiteta radnih mjesta, kao promocije socijalne uključenosti i borbe protiv nejednakosti među polovima.

Strategijom zapošljavanja posebno su utvrđeni prioritetni ciljevi:

Promocija inkluzivnog i zapošljavanjem bogatog rasta i smanjenje deficita produktivnog zaposlenja i dostojanstvenog rada; Unapređenje zapošljivosti žena i muškaraca, a naročito iz najugroženijih grupa; kao i Unapređenje efikasnosti i upravljanja politikama i institucijama tržišta rada.

U skladu sa trenutnom situacijom na tržištu rada, kao i strategijama zapošljavanja na nivou države i entiteta, akcionim programima zapošljavanja i programima rada za 2012. godinu, zavodi i službe zapošljavanja u BiH opredijelili su se za osnovne smjernice i politike tržišta rada koje predviđaju mjere koje se odnose na: Preduzimanje mjera na ublažavanju negativnih efekata svjetske ekonomske krize koji se reflektuju i na tržište rada; te Podsticanje zapošljavanja ili samozapošljavanja teško zapošljivih kategorija nezaposlenih lica.

Te smjernice obuhvataju i Stvaranje kvalitetnije ponude radne snage na tržištu rada s ciljem prilagođavanja nezaposlenih lica promjenama na tržištu rada i stvaranje jednakih mogućnosti pristupa tržištu rada za sve; Provođenje socijalnih programa na tržištu rada i ostvarivanje prava nezaposlenih lica po osnovu nezaposlenosti.

Planirano je i jačanje posredničke funkcije zavoda i službi zapošljavanja s ciljem efikasnijeg pružanja usluga poslodavcima i nezaposlenim licima, te dalje aktivnosti na jačanju funkcije profesionalnog informisanja i usmjeravanja. Za značajniji rast zaposlenosti neophodan je intenzivan ekonomski rast.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH poručuju da su u planiranju politika tržišta rada zavodi i službe zapošljavanja u BiH suočeni sa ograničenim finansijskim mogućnostima, tako da su prioriteti u finansiranju realizacija zakonskih obaveza u vezi sa materijalnom i socijalnom sigurnosti nezaposlenih lica (novčana naknada, zdravstvena zaštita i programi socijalnog zbrinjavanja), pa tek onda mjere aktivne politike zapošljavanja.

Da bi se omogućio značajniji rast zaposlenosti, potrebno je da privreda BiH ostvari visoke stope ekonomskog rasta. Najveći makroekonomski izazov u narednom periodu jeste povećati domaće javne i privatne investicije, uz iniciranje veće stope domaće štednje, kao i višeg obima stranih direktnih investicija, navodi se u Planu.

Kako je navedeno, investicije bi omogućile otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje stope nezaposlenosti, koja je za sada i dalje među najvećim u regionu.

Značajno poboljšanje bilo bi vezano i za reforme u oblasti socijalne politike, gdje bi razgraničenje statusa nezaposlenih lica koja aktivno traže posao i statusa lica koja su prijavljena kao nezaposlena radi korištenja određenih prava i socijalnih davanja dala značajniji stimulans smanjenju nezaposlenosti, jer bi na evidencijama nezaposlenih ostali samo oni koji aktivno traže posao.

Potrebno je i provesti reforme u fiskalnoj politici koje se tiču smanjenja oporezivanja rada i međusobne harmonizacije između entiteta, što bi uticalo na smanjenje neformalnog sektora ekonomije i pojave rada "na crno".

U kontekstu poboljšanja politika tržišta rada, Agencija predlaže nadležnim institucijama u BiH da pristupe izmjenama postojećih zakonskih rješenja kojima bi se zavodi i službe zapošljavanja oslobodili socijalnih funkcija - da ukinu administriranje (i finansiranje u Federaciji BiH) zdravstvenog osiguranja nezaposlenih lica preko zavoda i službi zapošljavanja u BiH i da bolje definišu ciljne grupe u svrhu preduzimanja mjera za stimulisanje zapošljavanja.

Preporuke se odnose i na potrebu daljeg jačanja kadrovskih kapaciteta i modernizaciju javnih institucija iz oblasti zapošljavanja; promociju programa kojima se pospješuje mobilnost radne snage na cijeloj teritoriji BiH, i jačanja uloge i uticaja relevantnih partnera na tržištu rada (sindikat-poslodavci-vlada) u rješavanju problema u oblasti zapošljavanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital