tržište nestabilno

Cijena kafe u BiH od početka godine povećana za deset odsto

13.08.2023. 09:30 / Izvor: BHRT
kafa

Bh. građani se konstantno bore sa poskupljenjima.

Bh. građani se konstantno bore sa poskupljenjima. Jedna od namirnica koju talas poskupljenja nije zaobišao je i kafa. Svjetsko tržište kafe je u nestabilno, pa je cijena sirove kafe u Bosni i Hercegovini od početka godine povećana za deset posto. Da li je to utjecalo na smanjenje potrošnje?

Cijena kilograma mljevene kafe u maloprodaji za godinu dana porasla je sa 16 na 18 maraka, podaci su zavoda za statistiku Republike Srpske. Iako je cijena skočila, uvoz je tek neznatno smanjen.

Koliko je kafa poskupjela najslikovitije pokazuje statistika. 2021. godine uvezli smo 22 000 tona kafe po cijeni od 97 miliona maraka, a samo godinu kasnije manju količinu, od 19 500 tona platili smo 142 miliona maraka.

"Kad kupiš i staviš nešto u korpu i platiš tek onda vidiš kolika je razlika između onog što si mogao kupiti prije pola godine a da ne govorimo godinu za istu količinu novca”, kaže predsjednik Udruge potrošača Zvono Bijeljina Jovan Vasilić.

Za građane je ovo još jedan u nizu udara na ionako tanak džep. Ipak, priznaju da će se kafe teško odreći, čak i ako cijena dodatno poraste.

S druge strane, trgovci ističu da domaći dobavljači imaju dovoljno zaliha.

"Naš najjači dobavljač, da ga ne reklamiram, nije digao cijene, pa nismo digli ni mi. Zaliha dobavljači, ti veliki grosisti imaju, ne moraju dizati cijene", kaže vlasnik lanca marketa Milan Simić.

U udruženjima potrošača ističu da će poskupljenje sirove kafe lančano dovesti i do drugih poskupljenja.

"Logično da će to poskupljenje cijene kafe u prodavnicama i pržionicama gdje se najčešće ljudi i snabdijevaju dovesti do povećanja cijena u ugostietljskim objektima, to je nešto što će biti ubuduće još jedno opterećenje", stava je Vasilić.

Tokom prošle godine, najviše kafe u BiH stiglo je iz Brazila, a zatim iz Indije, Italije, Vijetnama, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Gvineje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital