IZVJEŠTAJ

WTO upozorava na prve znakove deglobalizacije međunarodne trgovine

13.09.2023. 09:50 / Izvor: Agencije
WTO

Međunarodna trgovina ostaje globalizirana, ali se pojavljuju prvi znakovi fragmentacije te veze.

Međunarodna trgovina ostaje globalizirana, ali se pojavljuju prvi znakovi fragmentacije te veze, upozorila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) u novom izvješću.

Geopolitičke napetosti već utječu na globalne trgovinske tokove, a fragmentacija međunarodne trgovine mogla bi ugroziti gospodarski rast i razvoj.

Ideja deglobalizacije bila je izraženija od početka pandemije Covid-19, koja je paralizirala lance opskrbe iz Kine, i ruskog napada na Ukrajinu. Prema izvješću francuske novinske agencije AFP, WTO je primijetio da je rast svjetske trgovine već značajno usporen tokom globalne financijske krize 2009. godine.

"U ovoj fazi usporene globalizacije, postavlja se pitanje jesmo li možda već u fazi deglobalizacije", rekao je glavni ekonomist WTO-a Ralph Ossa za AFP, prenosi SEEbiz.

Njegov tim zagovara reglobalizaciju ili njezino ponovno intenziviranje.

"U sustavu međunarodne trgovine već postoje jasno vidljive pukotine", naglasio je.

WTO ovoga puta nije spominjao konkretne zemlje, ali  jasno je da se radi o sve većem jazu između Zapada s jedne strane i Kine i Rusije s druge strane. Rast trgovine između njih  je oko šest posto veći nego između Zapada i drugih gospodarstava.

Kad bi se svjetska trgovina podijelila u dva bloka, najveće bi gubitke pretrpjele najmanje razvijene zemlje, upozorava WTO.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital