34. sjednica Gradskog vijeća

Usvojen Program rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva i Budžet za 2024. godinu

27.12.2023. 15:27 / Izvor: Akta.ba
SA

Usvojen Program rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2024. godinu i Budžet Grada Sarajeva za 2024. godinu u iznosu od 20.660.500 KM.

Na 34. sjednici Gradskog vijeća usvojen Program rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2024. godinu i Budžet Grada Sarajeva za 2024. godinu u iznosu od 20.660.500 KM

Danas je u Vijećnici održana 34. redovna sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća. 

Na početku sjednice, pri razmatranju dnevnog reda, gradonačelnica je, kao ovlašteni predlagač, obavijestila Gradsko vijeće da povlači Nacrt Odluke o usvajanju Regulacionog plana "Alipašin Most VI" sa Nacrtom Odluke o provođenju Regulacionog plana "Alipašin Most VI", sadržan u predloženom dnevnom redu te ga Gradsko vijeće nije ni razmatralo.

Rad 34. sjednice Gradskog vijeća počeo je usvajanjem Odluke o razrješenju člana Odbora za informatiku i telematiku Grada Sarajeva. S tim u vezi, usvojena je Odluka o izboru novog člana ovog radnog tijela Gradskog vijeća. U nastavku sjednice usvojena je Odluka o formiranju Drugostepene žalbene komisije za 2024. godinu.

Gradsko vijeće je razmotrilo Prijedlog Programa rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2024. godinu.

Nakon provedene javne rasprave i prihvaćenih prijedloga subjekata u javnoj raspravi, među kojima i  radnih tijela Gradskog vijeća i gradonačelnice, usvojen je Program rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2024. godinu.

U Programu rada sadržane su teme koje će Gradsko vijeće razmatrati u 2024. godini, a pored tema na koje obavezuju Statut, zakonski i gradski propisi, predložene su i teme iz kojih se može vidjeti namjera organa Grada Sarajeva za djelovanjem u sljedećoj godini.

Gradski vijećnici su, u nastavku sjednice, jednoglasno usvojili Budžet Grada Sarajeva za 2024. godinu u iznosu od 20.660.500 KM kako je predložen i dopunjen rješenjima iz prihvaćenih amandmana koje je podnio predsjedavajući Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice ZOI 84 u Sarajevu Jasmin Ademović, u funkciji gradskog vijećnika, a koji se odnose na osiguranje budžetskih preduslova u 2024. godini za realizaciju programa manifestacije obilježavanja 40. godišnjice ZOI 84 u Sarajevu.

Sastavni dio usvojenog Budžeta postali su, između ostalih, amandmani gradske vijećnice Alme Čengić, a koji se odnose na sufinansiranje izgradnje vertikalne platforme za invalidna lica na prvom dijelu stepeništa ulice Orašačka, naselje Pofalići, općina Novo Sarajevo, te na podršku radu gradske dvorane "Mirsad Hurić" Goražde, a gradonačelnica je, kao ovlašteni predlagač, podnijela amandmane s ciljem sufinansiranja obilježavanja 40. godina od početka rada Doma BHRT, odnosno ledene plohe za klizanje preko puta Vijećnice.

Usvojeni Budžet će, između ostalog, omogućiti i nastavak realizacije započetih te otpočinjanje novih projekata od značaja za grad Sarajevo, iz čega će se, između ostalog, finansirati projekti: obnove i rekonstrukcije Astronomskog opservatorija Trebević, obnova i rekonstrukcija Bistričkog i Koševskog potoka, projekt rekonstrukcije, restauracije i kolorističke obrade fasada u gradu Sarajevu, projektovanje, izgradnja i održavanje biciklističkih staza, projekt Skywalk, projekti obnove predškolskih i školskih objekata i infrastrukture, kao i drugi projekti u funkciji razvoja grada.

Usvojena je i Odluka o izvršavanju Budžeta Grada Sarajeva za 2024. godinu kako je predložena i dopunjena rješenjima iz amandmana koje je podnijela gradonačelnica, a na prijedlog gradskog vijećnika Tonija Vukadina.

Na prijedlog gradskog vijećnika Seida Škaljića usvojen je zaključak da gradonačelnica uputi pismo  Skupštini Kantona Sarajevo i Vladi KS te Parlamentu F BiH i Vladi F BiH da se u narednom periodu razmotri mogućnost i predloži, odnosno usvoji značajnije izdvajanje sredstava za potrebe Grada Sarajeva, imajući u vidu značaj uloge glavnog grada koju Grad Sarajevo nosi.

Usvajanjem Programa rada Gradskog vijeća i Budžeta Grada Sarajeva za 2024. godinu, stvoreni su osnovni uslovi za rad organa Grada Sarajeva u sljedećoj godini.

Nakon provedene javne rasprave, usvojen je Program međunarodne saradnje Grada Sarajeva, te Program podizanja spomenika i umjetničkih skulptura od značaja za Grad Sarajevo kojima je Grad Sarajevo investitor za 2024. godinu.

Gradsko vijeće je usvojio i Odluku o davanju saglasnosti na Program obilježavanja 6. aprila – Dana Grada Sarajeva u 2024. godini. I ove godine planirano je da se Dan grada obilježi održavanjem Svečane sjednice Gradskog vijeća, polaganjem cvijeća te održavanjem brojnih kulturno-sportskih manifestacija kojima se ukazuje na značaj ovog datuma.

Na današnjoj sjednici usvojena je Odluka o podizanju multimedijalne instalacije "Sarajevo Olympic Journey".

Postavljanje ove instalacije u blizini Olimpijskog centra Zetra uvršteno je u Okvirni program obilježavanja 40. godišnjice ZOI 84, s ciljem memorije i promocije navedene godišnjice.

U nastavku zasjedanja usvojena je Odluka o podizanju spomen-ploče mladim doktoricama tragično nastradalim u saobraćajnoj nesreći na Marijin Dvoru.

Spomen-ploča se postavlja na fasadi objekta na Marijin Dvoru, ulica Dolina, općina Centar Sarajevo, a ima za cilj da trajno sačuva uspomenu na tragično nastradale doktorice Azru Spahić i Almu Suljić.

Usvojena je Odluka o utvrđivanju posebnog značaja za Grad Sarajevo za Udruženje za očuvanje i promociju rok muzike "Ex-Yu Rock Society".

Gradski vijećnici su usvojili i Odluku o izmjenama Odluke o dodjeli jednokratne novčane pomoći zakupcima prodajnog mjesta na Pijaci „Kvadrant” na Otoci, općina Novi Grad Sarajevo.

Potom je usvojen Izvještaj o stanju u državnoj službi u Gradu Sarajevu.

Gradsko vijeće je usvojilo zaključak  kojim se  Nacrt Odluke o načinu korištenja, održavanju i čuvanju uređenih vodotoka na području Grada Sarajeva upućuje u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Razmotrene su i primljene k znanju Informacija o privrednoj saradnji Grada Sarajeva sa pobratimskim i partnerskim gradovima, Informacija o aktivnostima Informativnog centra Sarajevo u 2023. godini i Informacija o implementiranim projektima finansiranim iz međunarodnih i lokalnih fondova u 2023. godini.

Primljene su k znanju i Informacija o pregledu stanja i realiziranim aktivnostima planiranim u Strategiji razvoja Grada 2021.-2027., dio 6. Grad čuvar, za marginalizirane skupine te Informacija o provođenju Plana Grada Sarajeva za prevenciju i smanjenje otpada od hrane i gubitaka hrane 2023.-2026. godina.

Nakon što je Gradsko vijeće, na prijedlog predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića, donijelo Odluku o pristupanju projektu osnivanja naučno-istraživačke infrastrukture "Tech4Green", na današnjoj sjednici gradski vijećnici su informirani o toku realizacije ove odluke, odnosno o izradi elaborata o ekonomskoj opravdanosti projekta.

Direktorica Verlab instituta dr. Lejla Gurbeta Pokvić je Gradskom vijeću predstavila Elaborat, u ime Verlab instituta koji je Elaborat i izradio.

Iz zaključaka Elaborata je, između ostalog, vidljivo da analiza isplativosti projekta "Tech4Green" nedvojbeno potvrđuje njegov značajan potencijal za unaprjeđenje ekonomske i društvene klime regije, istovremeno pružajući snažan impuls jačanju konkurentnosti unutar Evropske unije.

Projekat se ističe kao značajan katalizator daljnjeg razvoja istraživanja i inovacija te ključni pokretač podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša i primjene naučnih spoznaja za društvenu dobrobit.

U diskusiji koja je uslijedila, gradski vijećnici su iskazali veliki interes za ovaj projekt.

Na kraju sjednice su upućena vijećnička pitanja i pokrenute inicijative.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital