tokom novogodišnjih praznika

KS bilježi nove statističke rekorde dolazaka i noćenja turista

03.01.2024. 12:30 / Izvor: Akta.ba
turisti

Kanton Sarajevo bilježi nove statističke rekorde dolazaka i noćenja turista tokom novogodišnjih praznika.

Kanton Sarajevo bilježi nove statističke rekorde dolazaka i noćenja turista tokom novogodišnjih praznika. U periodu od 29.decembra 2023. godine do 02. januara 2024. godine Kanton Sarajevo je posjetilo 13.529 turista što je u odnosu na prošlu godinu, kada je zabilježeno 11.264 posjeta, više za 20,1 posto, a u odnosu na 2019.godinu, kada ih je zabilježeno 6.299, više za 114,7 posto.

Statistika noćenja turista u Kantonu Sarajevo za isti period, dakle pet noći tokom novogodišnjeg praznika, pokazuje da je ove godine ostvareno 31.540 noćenja što je u odnosu na prošlu godinu, kada je zabilježeno 21.971, više za 43,5 posto, a u odnosu na 2019. godinu kada je zabilježeno 14.256 noćenja, više za 121,2 posto.

U Kantonu Sarajevo je tokom novogodišnjih praznika najviše turista bilo iz Bosne i Hercegovine te zemalja okruženja – Hrvatska, Srbija, Slovenija, Crna Gora, Njemačka, Austrija, Makedonija, te Turska, Švicarska, Švedska. U prosjeku su se zadržavali dva do tri dana.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo zahvaljuje svim turistima i građanima koji su Novu godinu dočekali u Sarajevu.

"Posebnu zahvalnost upućujemo i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koji su i ove godine dobro proveli sigurnosne mjere, tako da i pored velikih okupljanja i na otvorenom i u zatvorenim prostorima nisu zabilježeni prekršaji, te smo još jednom pokazali da je glavni grad Bosne i Hercegovine sigurna turistička destinacija", navode iz Turističke zajednice KS.

Također je za pohvalu brza i dobra organizacija čišćenja glavnih sarajevskih ulica odmah nakon završetka novogodišnjeg dočeka, budući da su slike čistog i lijepog Sarajeva turistički imperativ tokom cijele godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital