Realizovani zacrtani planovi

Veljanovski: Rekordan prihod od igara na sreću

11.01.2024. 12:12 / Izvor: SRNA
rs

Veljanovski je istakao da se na taj način puni i budžet Republike Srpske.

"Republička uprava za igre na sreću nastavit će i u ovoj godini aktivnosti koje će dovesti do rasta prihoda od naknada za priređivanje igara na sreću, imajući u vidu da je prošlogodišnji prihod iznosio oko 124 miliona KM, što je za 32 odsto više u odnosu na godinu ranije", rekao je vršilac dužnosti direktora ove uprave Draženko Veljanovski.

Veljanovski je istakao da se na taj način puni i budžet Republike Srpske.

On je podsjetio da je prihod na kraju 2022. godine iznosio 94 miliona KM, što znači da je lani ostvaren veći prihod za 30 miliona KM.

"Rekordno prikupljanje prihoda u 2023. godini pokazatelj je rasta discipline u primjeni propisa, što je rezultat intenzivnog rada svih odjeljenja u okviru Republičke uprave za igre na sreću. Takođe, bilo je evidentno i poštovanje zakonskih odredaba od svih priređivača koje se tiču obračuna i plaćanja naknada za priređivanje igara na sreću", rekao je Veljanovski Srni.

On je konstatovao da Republička uprava za igre na sreću u 2023. godini ne samo da je u potpunosti realizovala zacrtane planove, već je ostvarila rezultate iznad očekivanih, s obzirom na pokazatelje u prikupljanju prihoda, kao i pojačan nadzor poslovanja priređivača u Republici Srpskoj.

Veljanovski je najavio da će Uprava nastaviti i aktivno suzbijanje nelegalnog priređivanja igara na sreću, odnosno pojačan inspekcijski nadzor, te stvaranje uslova za jačanje discipline u primjeni propisa u oblasti igara na sreću.

Prema njegovim riječima, sve to, kao i odgovoran rad Republičke uprave za igre na sreću, nesumnjivo je doprinijelo punjenju budžeta Republike Srpske, jačanju ekonomije i smanjenju sive zone u oblasti igara na sreću.

"U ovoj godini očekujemo i inovacije u praćenju finansijskog poslovanja priređivača posredstvom računarskog sistema, takozvanog RAS-a koji će omogućiti uvid u sve uplate i isplate i na taj način spriječiti bilo kakve malverzacije u radu priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj", rekao je Veljanovski.

Kada je riječ o rezultatima u suzbijanju ilegalnog priređivanja igara na sreću prošle godine, on je naveo da je inspektorima izdato 470 naloga za službu na osnovu kojih su prilikom inspekcijskog nadzora konstatovali 102 prekršaja, koliko su izdali i prekršajnih naloga.

"Cilj naših inspekcijskih kontrola nije samo kažnjavanje priređivača, već preventivno djelovanje i uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire, što ima značajne reperkusije na suzbijanje sive zone i jačanje ekonomije Republike Srpske", istakao je Veljanovski.

On je dodao da je Komisija ove uprave za sprovođenje postupka za uništavanje oduzetih predmeta lani uništila 552 predmeta korištena za nelegalno priređivanje igara na sreću.

Riječ je o automatima za igre na sreću, terminalima za priređivanje elektronskih igara na sreću, kao i računarskoj opremi za ilegalno priređivanje igara.

"Ti predmeti su oduzeti prilikom inspekcijskih kontrola zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o igrama na sreću, a na osnovu pravosnažnih prekršajnih naloga i rješenja nadležnih sudova, naređeno je njihovo trajno uništavanje", naveo je Veljanovski.

On je rekao da u Republici Srpskoj trenutno 40 priređivača ima odobrenje za priređivanje igara na sreću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital