Novčane stimulacije

Za pronatalitetne mjere u 2023. Posušje izdvojilo višemilionske iznose

19.01.2024. 09:19 / Izvor: Fena
posušje

Za novčane stimulacije u protekloj godini, prema podacima Centra za socijalni rad Posušje izdvojeni višemilionski iznosi.

Ozbiljniji paket demografskih mjera koji imaj za cilj uhvatiti se u koštac s negativnim pojavama, poput negativnog prirasta i odlijeva radne snage iz BiH, na snazi je već neko vrijeme, a u njegovu izradu i provedbu uključile su se sve razine vlasti.

U prvom redu riječ je o novčanim stimulacijama za koje su u protekloj godini, prema podacima Centra za socijalni rad Posušje izdvojeni višemilionski iznosi.

Kako su priopćili iz Općine Posušje, konkretne brojke po kategorijama za 2023. izgledaju ovako: Za dječji dodatak, koji se isplaćuje korisnicima na federalnoj razini, isplaćeno je 1.877.695, 90 KM.

Riječ je o ukupno 1415 korisnika po ovom osnovu.

Kada se govori o pronatalitetnom paketu odluka Vlade ŽZH, navode kako su čak 2 miliona i 435 hiljada KM isplaćena u protekloj godini za 395 korisnika koji su ostvarili pravo na naknadu za treće i svako sljedeće živorođeno dijete.

Podsjećaju i kako se s ostvarivanjem prava na ovaj dodatak započelo u listopadu 2022. godine.

Ukupno je isplaćeno i 434.000 KM na ime naknada ženama-majkama koje nisu u radnom odnosu te 308.356 KM za on zaposlene.

Tu je još 176 korisnika iskoristilo mogućnost ostvarenja naknade za paket opremu za novorođeno dijete.

Ukupno, za ovu namjenu je iz proračuna isplaćeno 85.000 KM.

I općina Posušje kroz proračunska sredstva predvidjela jednokratne pomoći za obitelji s novorođenim trećim i svakim sljedećim djetetom u iznosu od 500 KM, odnosno 1000 KM.

U prošloj godini izdvojeno je 49.500 KM, a mjerom su obuhvaćene  63 obitelji.

Zanimljivo je za navesti podatak kako se u odnosu na godinu ranije povećao broj korisnika po ovoj osnovi. Riječ je o 12 obitelji više.

"Kada se govori o drugim kategorijama, navedimo kako je protekloj godini Centar za socijalni rad Posušje imao 102 korisnika stalne socijalne pomoći, a isplaćena je 91 jednokratna pomoć. Također, na ime osobne invalidnine I. i II. grupe, dodatka za pomoć i njegu (također u dvije kategorije) te za ortopedske dodatke za 1. grupu utrošeno je 1.737,592 KM", ističu iz Općine. 

O radu Centra za socijalni rad Posušje, kao i pronatalitetnim mjerama, ravnatelj Ivan Pavković je rekao da je ono što je neophodno istaknuti je kompleksan i zahtjevan posao i djelatnost centara za socijalni rad u toku 2023.godine, pa tako i u Centru za socijalni rad Posušje.

"Kraj 2022. godine, odnosno od rujna 2022.godine, Centar za socijalni rad Posušje posebno je obilježila primjena novih Zakona, Zakona o zaštiti obitelji s djecom ŽZH i Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u FBiH, kojim se ostvaruju prava posredstvom Centra, a to su: pravo na naknadu za treće i svako sljedeće dijete u obitelji i pravo na dječji dodatak", rekao je Pavković.

"Sada nakon malo više od godinu dana od kada su stupili na snagu navedeni zakoni vidimo dobre rezultate u njihovoj primjeni, tako da su olakšali život obitelji s troje i više djece, obiteljima s manjim primanjima u njihovom odgoju i obrazovanju djece, posebno u današnje vrijeme inflacije, poskupljenja osnovnih životnih namirnica te se ovom prilikom zahvaljujem predstavnicima županije, entiteta i općine na donošenju zakona i odluka s kojima se omogućuje materijalna podrška obiteljima s djecom.Također treba navesti da je odrađena velika količina administrativnog posla, koja uzima jako puno vremena", kaže Pavković.

Administrativni posao je službu preplavio dokumentacijom i prerasporedio sve djelatnike da se bave njime, kako bi se ispoštovali zakonski rokovi uvođenja stranaka u ostvarivanju njihovih prava.

Unatoč mnogobrojnim poteškoćama s kojima se djelatnici Centra za socijalni rad svakodnevno susreću, koliko su to prilike dozvoljavale, svi poslovi su obavljeni u zakonskom roku, stručno i kvalitetno, dodao je.

I načelnik Ante Begić smatra da su mjere itekako korisne te kako su obuhvatile mnogobrojne obitelji.

Po njegovim riječima, brojka od 1415 djece koja ostvaruju dječji dodatak i 400 djece u kategoriji naknada za treće i svako sljedeće dijete je respektabilna uzimajući ukupan broj stanovnika u općini Posušje.

"Mislim da je pružanje pomoći ciljanim skupinama poput višečlanih obitelji s malom djecom ili roditeljima s niskim primanjima došlo u pravi čas, s obzirom na nepredvidiva gospodarska kretanja na svjetskoj razini koja se kod nas negativno odražavaju i na kućni budžet. Prve na udaru su upravo navedene kategorije te s ovim mjerama bi se trebao donekle ublažiti učinak tog nepovoljnog  faktora. I mi kao uprava unutar lokalne zajednice pored višegodišnje prakse proračunskog izdvajanja za primjerice prijevoz učenika kojeg pokrivamo u 100% iznosu i stipendiranju studenata, uključili smo se u izravnu potporu višečlanih obitelji kroz jednokratna davanja za treće i svako sljedeće novorođeno dijete. Kao što ste mogli vidjeti iz statističkih podataka, u odnosu na 2022. kada je prvi put predstavljena mjera, zbog većeg broja korisnika ove godine izdvojili smo 30% više sredstava, što nas itekako veseli", ustvrdio je načelnik Posušja.  

Dodao je da će Općina i dalje kao jedinica lokalne uprave odgovorno nastaviti voditi brigu o svojim stanovnicima kroz ovakve mjere i projekte koje imaju za cilj olakšati im svakodnevicu i poboljšati im kvalitetu života.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital