Indeks cijena

Cijene u decembru porasle za 0,5 posto u odnosu na novembar

19.01.2024. 11:49 / Izvor: Akta.ba
cijene

Ukupan indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda u decembru 2023. godine porasle su za 0,5 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Ukupan indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda u decembru 2023. godine porasle su za 0,5 odsto u odnosu na prethodni mjesec, saopštenoje iz Federalnog zavoda za statistiku.
Posmatrano prema glavnim industrijskim grupacijama porasle su cijene intermedijarnih proizvoda osim energije za jedan odsto i energije za 0,2 odsto.

Cijene su pale u grupacijama kapitalnih proizvoda za 0,3 odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 odsto, dok se u grupaciji trajnih proizvoda za široku potrošnju cijene u prosjeku nisu mijenjale.

Posmatrano prema područjima klasifikacije cijene su porasle u područjima prerađivačke industrije za 0,6 odsto i vađenja ruda i kamena za 0,2 odsto.

Cijene su pale u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji za 0,1 odsto.

U saopštenju se navodi da su cijene proizvođača industrijskih proizvoda u decembru protekle godine pale za 1,7 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u decembru 2023. godine su porasle za 0,5 odsto u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine su pale za 0,1 odsto.

Indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda na inostranom tržištu u decembru 2023. godine su porasle za 0,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine pale su za 3,6 odsto. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital