PODACI FEDERALNOG ZAVODA

Industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u decembru manja za 1,9 posto

27.01.2024. 08:48 / Izvor: Akta.ba
idnustrija

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u decembru prošle godine manja je za 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u decembru prošle godine manja je za 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na isti mjesec 2022. industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, manja za 8,5 posto.

Proizvodnja energije u decembru lani veća je za 0,7 posto u odnosu na novembar iste godine, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda manja za 3,7 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,8 posto, a intermedijarnih proizvoda za 1,7 posto, objavio je Federalni zavod za statistiku. 

U decembru 2023, u odnosu na isti mjesec 2022. godine, proizvodnja energije veća je za 1,3 posto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja za 15,9 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 10,5 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,8 posto, te kapitalnih proizvoda za 1,1 posto. 

Desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u decembru lani u vađenju ruda i kamena veća je za 8,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je manja u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 4,2 posto, a u prerađinačkoj industriji za 1,3 posto. 

U decembru prošle godine, u odnosu na isti mjesec 2022. godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom veća je za 0,4 posto, dok je manja u prerađivačkoj industriji za 10,6 posto, a u vađenju ruda i kamena za četiri posto. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital