Ekonomske projekcije

BiH očekuje snažniji rast do 2026, eurozona za oporavak računa na potrošače

10.05.2024. 16:19 / Izvor: Bloombergadria.com
BiH

Foto: Depositphotos

Ekonomija eurozone čeka potvrdu povjerenja vlastitih potrošača kako bi dugoočekivani oporavak konačno dobio oblik.

Nakon skromnog rasta BDP-a od 1,6 posto u 2023. godini, u Bosni i Hercegovini se očekuje nešto snažniji rast ekonomske aktivnosti u srednjem roku.

Prema trenutnim projekcijama Centralne banke BiH (CBBiH), u 2024. godini očekuje se rast realnog BDP-a od 2,6 posto, a dinamika rasta će se intenzivirati do nivoa od 3,3 posto do kraja 2026.

Kada je riječ o inflaciji, CBBiH očekuje da će ona u 2024. iznositi 2,6 posto, te da će do 2026. usporiti na 1,7 posto.

Iz CBBiH ističu da postoje naglašeni rizici iz međunarodnog okruženja koji se prvenstveno odnose na smanjenje konkurentnosti evropske ekonomije, dugotrajnu inflaciju i geopolitičku nestabilnost vezanu za ratove na Bliskom istoku i u Ukrajini.

Ekonomija eurozone čeka potvrdu povjerenja vlastitih potrošača kako bi dugoočekivani oporavak konačno dobio oblik. S rekordnom zaposlenošću, snažnim porastom plata i inflacijom blizu dva posto postoje uvjeti da ljudi izađu i troše.

Ekonomski uspon 2024. predstavlja najbolju priliku eurozone dosad da podvuče crtu na godine poremećaja, od pandemije do krize troškova života koja je potom uslijedila.

A s obzirom na to da je proizvodnja još uvijek usporena, kreatori politike računaju na potrošnju domaćinstava da potaknu rast.

ECB je precijenio potražnju potrošača/Bloomberg

Kada je riječ o proizvodnji, Njemačka industrija je u martu zabilježila pad pokazavši da je ovaj sektor najveće evropske privrede i dalje u problemima. 

Proizvodnja je u martu pala 0,4 posto, a najveći pad bilježe proizvodnja potrošačkih i djelimično završenih (intermedijarnih) dobara i energija, pokazuju zvanični podaci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital