REKORDAN IZNOS

Uduplani prihodi od koncesija na području USK

17.05.2024. 10:21 / Izvor: Nezavisne novine
JUKIĆ

Prihodi od naplate koncesija za iskorištavanje prirodnih bogatstava na području USK iznosili su u prošloj godini 1,6 milion KM.

Prihodi od naplate koncesija za iskorištavanje prirodnih bogatstava na području Unsko sanskog kantona iznosili su u prošloj godini 1,6 milion maraka, što je do sada rekordan iznos, a u odnosu na 2022. godinu ti prihodi su uduplani.

Sredstva koja koncesionari uplate dijele se prema principu da se 60 posto raspodjeljuje lokalnim zajednicama na čijoj teritoriji se odvija eksploatacija, dok se ostatak uplaćuje u kantonalni budžet.

Predsjednik Komisije za koncesije USK, Rifet Emrić, ističe kako iskorištavanje prirodnih bogatstava ima i druge benefite, pa tako kompanije koje se bave ovim privrednim djelatnostima na području Unsko sanskog kantona zapošljavaju više od 600 radnika.

"U prošloj godini pratili smo realizaciju 46 ugovora iz oblasti eksploatacije mineralnih sirovina, dok se pet ugovora se odnosilo na koncesije za vodene resurse. Možemo biti zadovoljni realizacijom svih ugovora i stepenom naplate koji je mnogo veći u odnosu na neka ranija vremena", kazao je Emrić.

Prema njegovim riječima, najveće zasluge za to pripadaju organima koji prate realizaciju zaključenih ugovora.

U ovome trenutku, međutim, dosta problema postoji u oblasti iskorištavanja obnovljivih izvora energije, s obzirom da u toj oblasti ima mnogo pravnih nedorečenosti.

Zbog nepostojanja prostorno pravne dokumentacije i komplikovane zakonske procedure pretvorbe državnog zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, brojni investitori se susreću sa problemima.

"Zbog toga se najveći broj investitora odlučuje na kupovinu zemljišta gdje potom grade svoje objekte, ali u tom slučaju izostaju koncesioni prihodi na korištenje zemljišta", objašnjava Emrić.

Prema riječima Mahmuta Jukića, načelnika Općine Bosanski Petrovac, s ovim problemom se suočava nekoliko investitora koji žele da grade solarne elektrane na području ove općine.

"Moramo se svi potruditi kako da otkočimo ove procese i olakšamo poslovanje investitorima, a za to je neophodna promjena zastarjelih zakonskih propisa, prije svega ovih koji se tiču procesa pretvorbe zemljišta", kaže Jukić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital