Triglav se priprema za kupnju Croatia osiguranja, financiranje još upitno

06.09.2013. 09:47 / Izvor: seebiz.eu
Triglav se priprema za kupnju Croatia osiguranja, financiranje još upitno

Slovenski osiguravatelj Triglav ispituje uvjete za kupovinu većinskog udjela u Croatia osiguranju. Ali prije nego što preda neobavezujuću ponudu, tražit će suglasnost Nadzornog odbora.

Slovenski osiguravatelj Triglav ispituje uvjete za kupovinu većinskog udjela u najvećem hrvatskom osiguravatelju Croatia osiguranje, ali prije nego što preda neobavezujuću ponudu, tražit će suglasnost Nadzornog odbora.

Rok za predaju neobvezujućih ponuda se približava (20. rujna), zato je razumljivo da Triglav pregleda dokumentaciju i druge podatke kako bi se odlučio za kupnju Croatia osigurnja, izvještava Delo. Hrvatska država je odlučila zadržati 25-postotni udio plus jednu dionicu, odnosno do 30 posto dionica Croatije. Stručnajci na sudjelovanje Triglava u kupnji Croatie nisu reagovali negativno. Naravno da će Triglav u slučaju kupnje  morati razmisliti o finanijskoj konstrukciji, jer se računa da je hrvatski osiguravatelj vrijedan oko 210 milijuna eura, pri čemu treba oduzeti udio države.

Vrijednost Croatije, koje se prodaje, tako se kreće od 90 do 150 milijuna eura, koliko se najčešće pominje u javnosti. Koliko daleko su otišli u preračunavanju i po kojem scenariju bi kupili ili financirali kupnju u Triglavu još ne otkrivaju. Predsjednik Nadzornog odbora Triglava Matej Runjak je odgovorio: Struktura financiranje je ovisna od raspisanih uvjeta, tako da će o najpogodnijem načinu kompanija odlučiti u sljedećem koraku. Nadzorni odbor Triglava je na posljednjoj sjednici 22. kolovoza raspravljao o namjeri Triglava da sudjeluje u postupku prodaje društva  Croatia.  I podržao je.

Iz Uprave Triglava su odgovorili da o konkretnim postupcima u pogledu proučavanja tenderske dokumentacije Croatije ne mogu govoriti.

Neslužbeno se može čuti da u Triglavu razmišljaju u barem dva smjera: da kupnju Croatije financiraju zajedno sa strateškim partnerom ili kapitalnim jačanjem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital