Šarm prošlih vremena

Nama, jedna od najdugovječnijih robnih kuća u Zagrebu na prodaji?

05.01.2024. 09:56 / Izvor: seebiz.eu
ZG

Prošlo je više od 23 godine otkako je otvoren stečaj nad Namom.

Šarm prošlih vremena i posebno mjesto u srcu hrvatske metropole koje zauzimaju dvije Name djeluju investitorima vrlo privlačno.

Mnogo ih je već bacilo oko na zgrade Narodnog Magazina (Nama), a uskoro bi se mogla rasplamsati i bitka tko će te, sad već oronule, ljepotice upecati, piše Seebiz.

Prošlo je više od 23 godine otkako je otvoren stečaj nad Namom, a čini se kako bi Croatia osiguranje uskoro moglo namiriti tražbine koje je prijavilo prije više od dva desetljeća, piše Forbes Hrvatska..

Koncem prošle godine Trgovački sud u Zagrebu utvrdio je kako je zahtjev Croatia osiguranja za suđenje u razumnom roku osnovan i pritom naložio kako do rujna 2024. mora biti donesena odluka o unovčenju stečajne mase, odnosno o prodaji zgrada Name u Ilici i na Kvaternikovu trgu.

Sud je, naime, utvrdio kako se osiguranje ima pravo namiriti novcem od Naminih nekretnina u Ilici 4 do 6 i Radićevoj ulici te na Kvaternikovom trgu.

Prodaju li se te zgrade, teško da će novi vlasnik nekretnine zadržati starog vlasnika u ulozi najmoprimca, komentira za Forbes Hrvatska direktor agencije Spiller Farmer Patrick Franolić.

Prema njegovim riječima, nije izgledno da će novi kupci dugoročno zadržati Namu u zakupu jer obje lokacije zahtijevaju temeljnu rekonstrukciju i dugoročno na tim lokacijama ne bi bilo isplativo zadržati trgovačku djelatnost u sadašnjem obliku.

Prema podacima Fine, poslovanje Name se u 2022. godini nastavilo oporavljati, ali kompanija i dalje nije dosegla pretpandemijske rezultate.

Iako je 2022. godine trgovina ostvarila 13,46 miliona eura prihoda, gotovo 17 posto više nego 2021., taj iznos nije nadmašio 14,63 miliona eura koliko je uprihodila 2019. godine.

Dobit kompanije je godinama u opadanju, i prije pandemije taj je pokazatelj išao silaznom putanjom – 2018. poslovali su s dobiti od 55.495 eura, već godinu dana kasnije ona je bila više od deset hiljada eura manja, da bi 2020. pala na 11.207 eura.

Iduće je godine blago porasla, na 12.254 eura, a 2022. dobit je opet pala i to na 8.611 eura.

U bilješkama uz finansijsko izvješće navodi se kako je nakon pokrića dobitkom iz 2022. godine ukupan preneseni gubitak kompanije iznosio 635.684.107 kuna (84.369.779 eura).

U dokumentu se navodi i procjena kako su zatezne kamate na priznate tražbine otkako je kompanija u stečaju do 2022. iznosile nešto manje od milijardu kuna.

Prema tim podacima, razlučnim vjerovnicima – Ministarstvu gospodarstva i Croatia osiguranju kompanija je dugovala oko 75 miliona kuna (oko deset miliona eura).

Nama je u stečaju od 23. juna, 2000. godine, stečajni upravitelj je Damir Mikić, a 2022. godine zapošljavala je 286 ljudi.

Surova poslovna zbilja tako zvuči, no ne može se osporiti kako bi to bio udarac građanima za koje Nama, kao jedna od najdugovječnijih robnih kuća uz koju vežu mnogo sjećanja, ima kultni status.

Ne slažu se svi sa time i u javnosti često izaziva polemike ta nostalgičnost prema Nami koju neki doživljavaju kao relikt vremena koje više ne postoji i smatraju kako u novom dobu za nju jednostavno više nema mjesta.

Nama je simbol "starog Zagreba", i njena prodaja zasigurno će imati veliki uticaj na vizuru grada, smatraju u agenciji Colliers Vedrane Likan.

Capital Markets menadžer Ivan Laljak i voditeljica odjela za posredovanje i savjetovanje za komercijalne nekretnine Nuccia Basanic iz te agencije kažu kako je riječ o "iznimno atraktivnim lokacijama koje kontinuirano privlače pozornost investitora".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU