Merkur dobio podršku kreditora za novi plan spašavanja

24.12.2013. 12:11 / Izvor: Poslovni dnevnik
Merkur dobio podršku kreditora za novi plan spašavanja

Novi plan financijskog restrukturiranja slovenskog trgovačkog lanca Merkur, koji bi trebao sačuvati Merkur i oko dvije tisuće radnih mjesta, dobio je potporu kreditora i više od polovine vjerovnika, piše slovenski Dnevnik, a prenosi Poslovni dnevnik.

Novi plan financijskog restrukturiranja slovenskog trgovačkog lanca Merkur, koji bi trebao sačuvati Merkur i oko dvije tisuće radnih mjesta, dobio je potporu kreditora i više od polovine vjerovnika, piše slovenski Dnevnik, a prenosi Poslovni dnevnik.

Nova Uprava na čelu s Blažom Pesjakom sljedeći će tjedan sudu predočiti novi plan restrukturiranja i prijedlog ponovne prisilne nagodbe koja bi trebala omogućiti novi početak bankrotiranog trgovca.

Plan restrukturiranja podržali su ključni kreditori koji su sudjelovali u prisilnoj nagodbi i koji drže više od polovice ukupnih potraživanja prezadužene trgovačke kuće.

Prema dosadašnjoj nagodbi, Merkur bi do isteka 2013. vjerovnicima s neosiguranim tražbinama trebao platiti trećinu od 20 milijuna eura duga. Kako Merkur novca nema, ne preostaje ništa drugo nego stečaj. Uprava se nada da će pokretanjem novog postupka nagodbe to uspjeti izbjeći.

Međutim, da bi postupak ponovno počeo, potrebno je ispuniti tri uvjeta. Prvi je da na to moraju pristati vjerovnici koji imaju najmanje 60 posto neosiguranih i 75 posto osiguranih potraživanja. S novim planom treba se složiti najmanje 60 posto vjerovnika koji su u prvoj predstečajnoj nagodbi prijavili potraživanja prema Merkuru. U ispunjenju posljednjeg uvjeta ključnu će ulogu igrati zaposlenici kojima je Uprava predstavila plan.

Zbog smanjenja opsega poslovanja i smanjivanja prodajnih površina, broj zaposlenih u matičnom poduzeću u posljednje je tri godine smanjen za 900, dok je u cijeloj grupaciji više od tisuću ljudi dobilo otkaze. Preostalih 1.700 zaposlenih u matičnom poduzeću je na početku postupka prve prisilne nagodbe pristalo na 10-postotno smanjenje plaće, što je primijenjeno nekoliko puta.

Kako piše Dnevnik, novi nacrt restrukturiranja predviđa prebacivanje zdrave jezgre na novo poduzeće Merkur-trgovina u koju bi bile prebačene i stečene zalihe, dugovanja i obveze prema dobavljačima koje su nastale nakon prisilne nagodbe, poslovna oprema i oko 20 milijuna eura kredita. Na poduzeće Merkur-sredstva prebacilo bi se oko 110 milijuna eura kredita i trgovački centri u Sloveniji koje bi preuzeo Merkur-trgovina. Vlasnice Merkur-sredstava tako bi postale banke koje bi potraživanja pretvorile u vlasničke udjele, a stari bi Merkur bio otjeran u stečaj. Vjerovnici čija bi potraživanja ostala u starom Merkuru namirili bi se tek nakon prodaje neposlovne imovine i financijskih investicija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital