Slovenski menadžer osuđen na dosad najvišu kaznu za gospodarski kriminal

21.01.2016. 16:19 / Izvor: Fena
Slovenski menadžer osuđen na dosad najvišu kaznu za gospodarski kriminal

Nekadašnji direktor slovenskog lanca trgovina tehničkom robom Bin Kordež osuđen je u četvrtak na okružnom sudu u Ljubljani, na ponovljenom sudskom procesu, na sedam i pol godina zatvora.

Nekadašnji direktor slovenskog lanca trgovina tehničkom robom Bin Kordež osuđen je u četvrtak na okružnom sudu u Ljubljani, na ponovljenom sudskom procesu, na sedam i pol godina zatvora, što je do sada najviša kazna izrečena za gospodarski kriminal u toj državi.

Kordež, kojemu će se u kaznu uračunati i 13 mjeseci koje je proveo u istražnom zatvoru, priznao je krivnju za više slučajeva zloporabe položaja i krivotvorenja poslovne dokumentacije, u zamjenu za mogućnost izdržavanja kazne na otvorenom zatvorskom odjelu.

Suđenje je bilo ponovljeno zbog pogrešaka tijekom prvog suđenja koje je utvrdio vrhovni sud, a novim suđenjem protiv Kordeža u optužnicu su bili uključeni i neki novi postupci koji su se protiv optuženog vodili.

Kordež je svojedobno bio proglašen najboljim direktorom u Sloveniji jer je robni lanac Merkur, u vrijeme kad ga je vodio, doživljavao ekspanziju i godišnji rast prometa od preko 20 posto.

Teškoće za njega i tvrtku nastupile su s izbijanjem krize u građevinarstvu, a narasle kreditne obveze, koje se nisu mogle vraćati, kompaniju su na kraju odvele u stečaj.

Ključne točke optužnice protiv Kordeža odnosile su se na poslovne nepravilnosti i štetu koja je Merkuru nanesena preko tvrtke kojom su menadžeri Merkura, među njima i Kordež, pokušali firmu dovesti u svoje vlasništvo te su kupovali i prodavali njene nekretnine.

Prije Kordeža na slovenskim je sudovima za gospodarski kriminal najvišu kaznu do sada dobio Igor Bavčar, nekadašnji ministar unutarnjih poslova, koji je bio osuđen na sedam godina zatvora zbog protuzakonitog trgovanja dionicama Istrabenza, tvrtke kojoj je niz godina bio na čelu nakon povlačenja iz aktivne politike, te zbog pranja novca.

No, ustavni je sud krajem prošle godine tu presudu poništio i naložio održavanje novog suđenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti