Nastavlja se prodaja zdravih dijelova Merkura

05.07.2013. 09:15 / Izvor: seebiz.eu
Nastavlja se prodaja zdravih dijelova Merkura

Nadzorni odbor slovenskog Merkura je odlučio da usprkos drugačijim preporukama konzultantske kuće Roland Berger nastavlja prodaju zdravog dijela Merkura.

Nadzorni odbor slovenskog Merkura je odlučio da usprkos drugačijim preporukama konzultantske kuće Roland Berger nastavlja prodaju zdravog dijela Merkura, a trgovcu je s bankama uspjelo postići dogovor koji će mu osigurati potrebnu likvidnost. Traženje strateškog partnera za zdravi dio Merkura ili prgram "Sam svoj majstor" se usprkos drugačijim očekivanjama nastavlja. Iako je njemačka konzultantska kuća Roland Berger, koja traži strateškog partnera za trgovca predložila zaustavljanje prodajnog postupka, prema informacijama ljubljanskog Dnevnika, Nadzorni odbor Merkura je na jučerašnjem sastanku odlučio da se prodaja nastavlja.

"Postupci prodaje dijela društva teku u skladu sa planom. Trenutno možemo samo reći da smo primili dvije neobavezujuće ponude, a više informacija ne možemo reći", rekli su u Merkuru, te dodali da će potencijalne investitore uskoro pozvati da poboljšaju svoju ponudu.

U isto vrijeme poslat će im nove ugovore o neotkrivanju podataka te informacijski memorandum s detaljnijim podacima o poslovanju društva. Po neslužbenim informacijama za Merkur se osim strateških ulagača interesira i jedan financijski investitor koji želi kupiti nekretnine, koje su trenutno u vlasništvu Unicredit Leasinga i Hypo Leasinga.

Nakon nekoliko mjeseci pregovoranja upravi Merkura je s bankama uspjelo sklopiti ugovor koji će trgovcu osigurati potrebnu likvidnost.

"S bankama smo se upravo, jer postupak prodaje traje, dogovorili da umjesto kratkoročnog likvidnosnog kredita s Merkurom sklope ugovor o zamrzavanju plaćanja finansijskih obaveza do kraja godine", kazali su u kompaniji.

Prema informacijama Dnevnika, kreditni odbori NLB, NKBM, Abanke, Gorenjske banke i Hypo Leasinga dogovor su potvrdili.

Kako pojašnjavaju u Merkuru ovaj dogovor imat će veći uticaj nego likvidnosni kredit jer će ukupni učinak zamrzavanja isplate financijskih obaveza u ovoj godini doseći 10 milijuna eura. To će Merkuru omogućiti da poveća prodaju u sektoru veleprodaje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital