Sustainalytics

NLB Grupa poboljšala svoju ESG ocjenu

05.12.2023. 12:18 / Izvor: Akta.ba
NLB ESG

Da li se ikada pitate kakav trag biste ostavili iza sebe ako bi se vaš svijet danas prestao vrtjeti?

Da li se ikada pitate kakav trag biste ostavili iza sebe ako bi se vaš svijet danas prestao vrtjeti? U NLB Grupi, gdje usmjeravamo svoje napore na stvaranje boljih tragova, postavljamo sebi ovo pitanje svaki dan. Naime, veoma smo svjesni odgovornosti koju nosimo kao jedna od ključnih bankarskih i finansijskih institucija u Jugoistočnoj Evropi, našem matičnom regionu. Ponosni smo što su naši napori i naš napredak ponovno prepoznati i rezultiraju u poboljšanoj ESG ocjeni od strane jedne od vodećih nezavisnih istraživačkih, ocjenjivačkih i podatkovnih kompanija na svijetu - Sustainalytics.

U NLB-u smo dobili našu prvu ESG ocjenu rizika od Sustainalytics-a prije malo manje od godinu dana. Drugi put, značajno smo je poboljšali. Naime, naša bankarska grupa dobila je novu ESG ocjenu rizika od 16.0 i Sustainalytics ju je ocijenio kao niski rizik od materijalnih finansijskih utjecaja ESG faktora. Na taj smo način poboljšali prošlogodišnju ocjenu za 1.7 bodova, a poboljšana ocjena svrstava nas među 13 %  najboljih banaka među svim kompanijama ocijenjenim od strane Sustainalytics-a.

Najveće poboljšanje u pdrživom poslovanju postigli smo u području razmatranja ESG rizika i prilika u cijelom finansijskom poslovanju, ljudskim resursima i etičkom poslovanju. Nadalje, Sustainalytics nije pronašao događaj u Grupi ili njenom poslovanju koji bi imao negativan utjecaj na vlasnike dionica, poslovanje ili okoliš. Izvještaj možete pronaći ovdje.

"Održivost nije popularna fraza kojom se igramo bezbrižno i zapravo je zaboravljamo. To je vrlo mukotrpan proces, kontinuiran i zaista dugoročan. Sastoji se od malih koraka i promjena koje pojedinačno mogu izgledati nevažno, ali kada se promatraju kao cjelina, stapaju se u veliki, nezaustavljivi pokret. I to je zapravo još važnije od same ocjene rizika, iako smo, naravno, izuzetno ponosni na to, jer je rezultat naših napora i pregleda nezavisnih i svjetski priznatih stručnjaka, a naposljetku, to je i motivacija za nas i poticaj za naše vlasnike dionica da nastave vjerovati u naše poslovne odluke i akcije", rekao je Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave NLB Grupe, nakon nove ESG ocjene rizika.

ESG ocjena rizika, slično kao i ocjena kreditnog rizika, mjera je procjene performansi kompanije, fonda ili sigurnosti, s tim da se fokusira na ispunjavanje standarda zaštite okoliša (E), društvenih (S) i upravljačkih (G) standarda, umjesto kreditne sposobnosti. U finansijskom svijetu postaje sve važnija kategorija koju investitori i analitičari sve pažljivije prate, i na temelju nje, procjenjuju u koje kompanije ulagati, a u koje ne.

Prije godinu dana NLB je bila prva banka sa sjedištem i ekskluzivnim strateškim interesom u Jugoistočnoj Evropi koja je dobila ovu ocjenu, kao i prva među kompanijama listiranim na Ljubljanskoj berzi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital