POZIV ZA PRIJAVU RADOVA

Otvoren međunarodni javni konkurs NLB Grupe za mlade umjetnike

23.02.2024. 07:46 / Izvor: Akta.ba
nlb konkurs

NLB Grupa pozvala je mlade umjetnike iz Jugoistočne Evrope da prijave svoje radove iz oblasti intermedijalne umjetnosti na međunarodni javni konkurs.

NLB Grupa pozvala je mlade umjetnike iz Jugoistočne Evrope da prijave svoje radove iz oblasti intermedijalne umjetnosti na međunarodni javni konkurs.

Konkurs, koji je otvoren do 21. marta 2024., namijenjen je umjetnicima mlađim od 35 godina. Pobjednički rad će otkupiti NLB Grupa i zajedno sa najboljim radovima konkursa izložiti u Galeriji Bankarium u Ljubljani.

NLB Grupa nije samo vodeća bankarska i finansijska grupacija sa sjedištem i ekskluzivnim strateškim interesom u Jugoistočnoj Evropi, već je i važan pobornik i pokrovitelj regionalne kulture i umjetnosti.

U tu svrhu NLB Grupa je uspostavila program kulturne baštine NLB MUZA koji se sastoji od umjetničkih i muzejskih zbirki te muzeja i galerija NLB Grupe. Dio programa NLB MUZA je i kolekcija savremene umjetnosti SEE Art, koja je osnovana u januaru 2023. Naručivanjem, otkupom, izlaganjem i promocijom savremenih umjetničkih dela, NLB Grupa postaje glavni oslonac i partner savremene umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Pozvali su mlade umjetnike iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova da prijave svoja umjetnička djela iz oblasti intermedijalne umjetnosti nastala u posljednjih pet godina. Za prvu izložbu otvaranja Galerije Bankarium u Ljubljani bit će odabrano najviše pet umjetničkih djela, a pobjednički rad će otkupiti NLB Grupa i uvrstiti u kolekciju SEE Art Collection.

Više informacija o međunarodnom javnom konkursu moguće je naći na www.nlb.si/intersection.

NLB Grupa traži umjetnička djela koja se uklapaju u koncept umjetničke kolekcije SEE Art, koja predstavlja različite kulture, identitete i sjećanja koja su oblikovala našu zajedničku historiju u regionu Jugoistočne Evrope tokom vremena.

Kolekcija ima za cilj da unaprijedi razumijevanje i poznavanje različitih kulturnih i društvenih sredina, da promoviše toleranciju i različitost, a istovremeno da rađa nove održive ideje i akcije sa različitim izrazima savremene umjetnosti. Nova umjetnička kolekcija nudi autentično i jedinstveno umjetničko iskustvo, inspiriše i motiviše, predstavlja refleksiju društva i okoline, te igra važnu ulogu u afirmaciji ideja o budućnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza