Želi ukupno 30 posto udjela

Miodrag Kostić želi kupiti još 17 posto udjela u Addiko grupi

26.03.2024. 08:07 / Izvor: Bloombergadria.com
kostić

Jedan od najbogatijih srpskih biznismena Miodrag Kostić putem svoje kompanije Agri Europe Cyprus želi kupiti manjinski udio u Addiko Bank AG-u.

Jedan od najbogatijih srpskih biznismena Miodrag Kostić putem svoje kompanije Agri Europe Cyprus želi kupiti manjinski udio u Addiko Bank AG-u. Time bi dodatno ojačao poziciju vodećeg dioničara i došao do gotovo 30 posto udjela.

Agri Europe nudi kupnju oko 17 posto vlasničkog udjela Addika putem javne ponude za preuzimanje, a već je ranije ta kompanija kupila 9,99 posto udjela u austrijskoj banci koji je Kostić držao kroz tvrtku Infenity Management Limited.

Prema podacima o vlasničkoj strukturi Addika s kraja 2023. godine, upravo je Kostićev Infenity bio najveći pojedinačni vlasnik dionica u slobodnoj prodaji, a sada bi njegov udio trebao porasti na 27 posto.

U ponudi Agri Europea, koji banku procjenjuje na 341 milijun eura, nudi se cijena od 17,5 eura po dionici s dividendom, što predstavlja premiju od 15,5 posto u odnosu na cijenu na zatvaranju u petak. Dionice banke skočile su za 6,3 posto u ponedjeljak ujutro na burzi u Beču.

Prema Bloombergovom terminalu, tržišna vrijednost Addika kreće se oko 310 milijuna eura, dok je trenutna cijena dionice 16 eura.

Odnos cijene i uknjižene vrijednosti kapitala je 0,4×, u odnosu na konkurente kojima iznosi 0,9×, što sugerira da je dionica podcijenjena. No odnos cijene dionice i zarade po dionici je 6,4×, što je blizu prosjeka konkurencije od 6,1×. To bi značilo da je kompanija vrednovana šest puta više od trenutne dobiti, kao i konkurenti poput UniCredita, Intese, Raiffeisena, Erstea i OTP-a.

Zaboravljene mrlje iz prošlosti

Podsjećamo, Addiko se rebrendirao 2016. godine, a prije toga je na hrvatskom tržištu poslovao pod imenom Hypo Alpe-Adria banka. Uz tu banku su se vezali brojni korupcijski skandali koji su sezali do samog vrha hrvatske i austrijske politike, a kulminirali su zatvorskim kaznama vodstva banke. Zatvorsku kaznu služi i jedan od najistaknutijih domaćih klijenata banke, bivši premijer Ivo Sanader.

Afere su se s vremenom zaboravile, a Addiko danas solidno posluje u cijeloj Adrija regiji, izuzev Sjeverne Makedonije. Nedavno su najavili kako namjeravaju pokrenuti digitalnu banku u Rumunjskoj.

Kostić širi portfelj

Kostićeva kompanija Agri Europe aktivno je tražila akvizicije. Kako smo već pisali, Kostić je krajem veljače prošle godine preko AIK banke preuzeo podružnicu ruskog Sberbanka u Srbiji, a namjeravao je preuzeti i druge regionalne podružnice te banke, za što je prema navodima bio spreman izdvojiti pola milijarde eura.

"Nastavit ćemo ulagati u bankarstvo i planiramo se proširiti na čitav Balkan", rekao je tada Kostićev sin Aleksandar Kostić, potpredsjednik MK Groupa i član upravnog odbora bankarske grupe AEC.

Prva bankarska ulaganja Kostić je napravio 2014. godine preuzimanjem 43 posto udjela u AIK banci te je iduće godine odmah preuzeo njen većinski udio. Zatim je AIK banka 2016. godine preuzela 13,9 posto slovenske Gorenjske banke. Potom je 2017. srpska podružnica Alpha Banka postala dio AIK-a. Kostić je 2018. stekao 33 posto udjela u Gorenjskoj banci i većinska glasačka prava te ju je 2019. u potpunosti preuzeo. Idući bankarski potez bila je prošlogodišnja kupnja Sberbanka u Srbiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital