Jedan region, jedno tržište

Poruke sa JEF-a: Može li Otvoreni Balkan riješiti problem odlaska radne snage

27.04.2023. 14:33 / Izvor: Akta.ba
jahorina panel

Jedan region, jedno tržište – tema je jednog od panela koji je danas održan u okviru Jahorina ekonomskog foruma koji se održava na Jahorini.

"Jedan region, jedno tržište" – tema je jednog od panela koji je danas održan u okviru Jahorina ekonomskog foruma koji se održava na Jahorini.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas na otvaranju foruma da je u BiH evidentan problem, posebno u građevinarstvu, nedostatka radne snage i da je potrebno od dva do pet mjeseci da se dobije radna dozvola, dok inicijativa "Otvoreni Balkan" omogućava da danas dođete, a sutra već počnete da radite.

Dodik je istakao da je u BiH ključno pitanje nesprovođenje politike i da se mora osloboditi stalnih stega u pogledu odobravanja dozvola za poslovne aktivnosti. 

Prema njegovim riječima, jedno od ključnih pitanje je sloboda kretanja radne snage, a stalni zastoji u BiH i odugovlačenje pristupanja inicijativi "Otvoreni Balkan" sve više prouzrokuju kašnjenje za ostale procese. 

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH više puta je naglasio da zbog neusklađenih odnosa vlasti privrednici imaju velike posljedice. 

"Trudio sam se da čujem njihovo mišljenje i ponekad imam osjećaj da smo ih samo pustili…Puno tražim od komorskog sistema, gdje imamo ljudi koji su se umorili. Imaju niži nivo aktivizma i trebaju dati priliku mladim ljudima", smatra Košarac, dodajući da postoje predrasude, različiti interesi i političke konotacije i da su privrednici FBiH i RS taoci pojedinih političkih struktura.

"Razgovarali smo sa mnogim privrednicima i svi su rekli da je Otvoreni Balkan dobra ideja. Postoji potreba poslovne zajednice da se vratimo ovoj idejiNavikli smo na dvostruke aršine i želimo da pokrenemo revizioni postupak Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", poručio je.

Učesnik ovog panela bio je i izvršni direktor za tehniku kompanije m:tel Milan Aleksijević, koji je diskutovao o temi posvećenoj regionalnim integracijama u kontekstu inicijativa Otvoreni Balkan i Berlinski proces.

Kao predstavnik generalnog sponzora ovog događaja i važnog faktora koji snažno utiče na razvoj bh. privrede i cjelokupne zajednice, Milan Aleksijević je istakao važnost razmjene znanja, iskustava i mišljenja o ovim važnim temama.

Na temu Otvorenog Balkana, on je rekao da je m:tel svojom jedinstvenom m:tel zonom bio, moglo bi se reći, korak ispred ove ideje.

"Imali smo ekspanziju i uspješno smo prebrodili zakonodavne okvire i krenuli ka putu razvoja tih tržišta. Naša industrija je dinamična i ne trpi ništa. Naše inicijative koje smo usvajali poput ukidanja roaminga prije 10 godina, pokrenuli smo jer smo morali da nađemo nova tržišta za širenje, novi portfolio usluga i nova područja razvoja. Moramo sami prepoznati zahtjeve tržišta i zadovoljiti kriterije Evropske unije", neki su od savjeta koje je Aleksijević uputio.

Bitnim smatra omogućavanje razvoja svih industrija koje su bazična stvar za dalji razvoj tržišta. 

panel

 

"Ono što je iz našeg iskustva pozitivna stvar je što su u razvojnim projektima učesvovale domaće kompanije i u mnogim aspektima smo daleko bolji od EU po pitanju znanja i razvoja novih tehnologija", kazao je.

Mišljenja je da je BiH po mnogim parametrima spremna za tržište EU i mnoge kompanije trebaju da se takmiče. To je, navodi, signal svim ostalim privrednicima da jednim okom moraju razvijati lokalno, ali drugim okom djelovati globalno. 

 Na temu digitalizacije, on je rekao da m:tel, kao lider na tržištu i jedan od nosilaca digitalizacije poslovanja u BiH, ima odgovornost i obavezu da značajne resurse i sredstva usmjeri na razvijanje procesa digitalizacije, kako bi, u konačnici, svi građani i pravna lica koristili savremena rješenja.

Luka Bjeković, direktor odjeljenja za spajanje i akviziciju MK Group smatra važnim da predstavnici vlasti čuju sve poruke privrednika. 

"Najveći problem koji je rješiv je odlazak mladih ljudi. Ekonomski faktor i kvalitet života je nešto što njih tjera. Naš cilj je da kroz direktnu podršku porodici i djeci to zaustavimo i u to  uložili milijarde. Ako podržite ekonomiju, zadovoljite osnovne potrebe, niko se neće tako lako odučiti za odlazak“, ističe Bjeković.

Danijela Matović - Parlok Consulting, rukovodeći partner firme koja sarađuje sa velikim brojem investitora govorila je o tome je li region dovoljno interesantan investitorima. 

"Itekako jeste i činjenica je da su veliki investitori prepoznali ovaj region kao mjesto vrijedno ulaganja. Naš region je atraktivan najviše zbog visokokvalitetne radne snage koji su naš najveći potencijal. Problem je svakako njihov odlazak, ali i dalje možemo da odgovorimo potrebama tržišta", navodi ona.

Dejan Ilić, naučnik, inovator, oskarovac, tvorac mikrobaterije, prenio je svoje svjetsko iskustvo i govorio o prednostima jednog tržišta i poručio da najbolji ne idu u politiku.

"Davno sam napustio ovaj kraj, ali i dalje vjerujem u ove ljude da mogu nešto da urade bez raznih birokrata. Treba zadržati intelektualnu klasu i razmišljati kako je vratiti. Slažem se da ih treba poslati na tri ili pet godina vani, ali ih obavezati da se moraju vratiti. To su uspješni svjetski primjeri", poručio je i dodao da društvo mora biti pametno i diplomatski orjentisano.

Zaključeno je da za Otvoreni Balkan nije kasno i da sa regionalnog aspekta, sve zemlje zapadnog Balkana manje ili više prate regulative Evropske unije sa razlikom u vremenu. 

"Bosna i Hercegovina u tome kaska, ali te procese mogu ubrzati privredna društva", jedna je od poruka.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti