Utvrđen plan provođenja statističkih istraživanja od interesa za FBiH

09.02.2014. 17:34 / Izvor: Fena
Utvrđen plan provođenja statističkih istraživanja od interesa za FBiH

Planom provođenja statističkih istraživanja od interesa za Federaciju BiH u 2014. godini predviđene su 174 aktivnosti, kojima je nosilac Federalni zavod za statistiku.

Planom provođenja statističkih istraživanja od interesa za Federaciju BiH u 2014. godini predviđene su 174 aktivnosti, kojima je nosilac Federalni zavod za statistiku, što je više za 16 aktivnosti u odnosu na 2013. godinu, izjavila je za Fenu direktorica Federalnog zavoda za statistiku Hidajeta Bajramović.

Vlada FBiH je na sjednici održanoj početkom ove sedmice, na prijedlog Federalnog zavoda za statistiku, donijela odluku o utvrđivanju Plana provođenja statističkih istraživanja od interesa za Federaciju BiH za 2014. godinu.

Direktorica Bajramović navodi da su sva statistička istraživanja koja su sadržana u Planu značajna sa aspekta obavljanja poslova iz domena statistike u FBiH i BiH, sa ciljem pružanja potrebnih informacija i statističkih podataka brojnim domaćim i međunarodnim korisnicima u različite svrhe.

Kao značajnije aktivnosti u 2014. sadržane u Planu, Bajramović je izdvojila: realizaciju unosa, kontrole i obrade podataka prikupljenih Popisom stanovništva,domaćinstava i stanova u BiH 2013., statističko istraživanje Anketa o radnoj snazi, zatim procjene kvartalnog bruto domaćeg proizvoda za FBiH po proizvodnom pristupu u tekućim i stalnim cijenama, kao i strukturno poslovno istraživanje, te istraživanja energetske statistike za izradu energetskih bilansa za nivo FBiH i nivo BiH.

"Sva statistička istraživanja i aktivnosti sadržani u Planu podrazumijevaju kontinuirani proces usklađivanja sa zahtjevima EUROSTAT-a u cilju međunarodne uporedivosti podataka", naglasila je Bajramović.

Ona je napomenula da su prioritetni zadaci u Planu za 2014. svrstani u dvije grupe - osnovni  i sektorski prioriteti.

"U okviru osnovnih prioriteta, pored harmonizacije statističke legislative sa EU legislativom, možemo istaći i stvaranje boljeg institucionalnog okvira, što podrazumijeva primjenu Kodeksa prakse EU statistike (COP), a temelji se na 15 načela, među kojima su posebno značajni profesionalna neovisnost, predanost kvalitetu, pravovremenost i dostupnost podataka, povjerenje u službenu statistiku, uz ključni elemenat zaštite podataka, kao i osiguranje adekvatnih resursa u pogledu kadrova, finansijskih sredstava i IT infrastrukture", dodala je Bajramović.

Federalni zavod za statistiku, zajedno sa Agencijom za statistiku BiH i zavodom iz RS-a, po njenim riječima, u toku 2014.godine učestvovat će u implementaciji više međunarodnih projekata, regionalnog i nacionalnog karaktera.

Među ostalim, to su: IPA 2011 Višekorisnički program statističke saradnje; IPA 2012 Višekorisnički program statističke saradnje i IPA 2012 nacionalni projekat, zatim SIDA projekti, Regionalni projekt saradnje u jugoistočnoj Europi 2013-2016, SIDA nacionalni 2012-2014; Program jačanja javnih institucija u BiH (GIZ); Izgradnja kapaciteta za održivu kompilaciju statistike realnog sektora u Istočnoj Europi (MMF regionalni program), te Međunarodna posmatračka operacija za Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013 (IMO projekt).

"Svi projekti u kojima učestvuju statističke institucije imaju za cilj unapređenje službene statistike i statističkog sistema u BiH i entitetima, u skladu sa EU metodologijama, standardima, regulativama i klasifikacijama", napomenula je Bajramović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital