Direktori nekih zdravstvenih ustanova u RS-u imaju plaće veće od 3.000 KM

15.03.2014. 09:05 / Izvor: Fena
Direktori nekih zdravstvenih ustanova u RS-u imaju plaće veće od 3.000 KM

Direktori određenog broja javnih zdravstvenih ustanova u RS-u ne postupaju u skladu sa zaključcima Vlade RS i dalje su im ukupna primanja veća od 3.000. KM.

Direktori određenog broja javnih zdravstvenih ustanova u RS-u ne postupaju u skladu sa zaključcima Vlade RS i dalje su im ukupna primanja veća od 3.000. KM.

Iz resornog ministarstva navode da je takav slučaj u domovima zdravlja Banja Luka, Bileća, Kotor Varoš, Nevesinje, Petrovo, Foča, te ustanovama Klinički centar Banja Luka, Bolnica Istočno Sarajevo, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr. Miroslav Zotović“, Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske, Bolnica Trebinje, Bolnica Doboj, Bolnica Bijeljina i Bolnica Prijedor.

Ministarstvo zdravlja RS-a potvrdio je da jedan broj javnih zdravstvenih ustanova nije postupio u skladu sa zaključkom Vlade RS-a, koji podrazumijeva obračun plaća prema dostavljenom obrascu i u skladu sa Zakonom o plaćama radnika u toj oblasti.

Uvidom u izvještaje o obračunatim plaćama i rekapitulacijama za januar, 2014. godine konstatovano je da u određenom broju ustanova nisu ispoštovani navedeni zaključci te da se plaće obračunavaju prema efektivnom i prema prosječnom broju radnih sati za protekli mjesec.

Također, neke od ovih zdravstvenih ustanova koriste koeficijente koji nisu u skladu s onim definisanim Zakonom, a u određenim ustanovama direktori pored menadžerskog posla obavljaju i poslove u struci, tj. primaju naknade za pripravnost i dežurstva.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je stava da rukovodioci zdravstvenih ustanova ne mogu u isto vrijeme kvalitetno raditi kao menadžeri zdravstvenih ustanova i doktori, te da se poslu rukovođenja moraju u potpunosti posvetiti.

Sve zdravstvene ustanove koje ne budu ispoštovale navedene obaveze će snositi odgovornost u skladu sa Zakonom o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital