Henkel izvijestio o dobrom početku fiskalne 2014. godine

12.05.2014. 15:25 / Izvor: eKapija.ba
Henkel izvijestio o dobrom početku fiskalne 2014. godine

U prvom kvartalu 2014. godine nastavljen je pritisak, posebno na valute tržišta u razvoju, ali i na američki dolar. Kao rezultat, prodaja je iznosila 3.929 miliona eura, 2,6 manje od prvog kvartala prethodne godine.

"Uprkos kontinuirano izazovnom tržišnom okruženju, početak fiskalne 2014. godine bio je dobar za kompaniju Henkel. Svi poslovni sektori izvijestili su o rastu organske prodaje te poboljšanoj profitabilnosti", izjavio je direktor Henkela Kasper Rorsted, dodavši: "Ostvarili smo vrlo snažnu izvedbu na tržištima u razvoju, a rasli smo i na razvijenim tržištima. Međutim, negativni utjecaji kursnih razlika imali su snažniji utjecaj na prikazanu prodaju u poređenju s prethodnom godinom." Kazao je kako ne očekuje da će se situacija u vezi s kursnim razlikama uskoro poboljšati.

"Ekonomsko okruženje ostat će izazovno, s najnovijim razvojem događaja u Istočnoj Evropi koji stvara dodatnu nesigurnost na tržištima. Ovo otežava predviđanje privrednih kretanja za godinu koja dolazi. Visok stepen agilnosti i prilagodljivosti ostat će ključ uspjeha. Stoga, mi ćemo nastaviti s pojednostavljenjem i ubrzanjem naših procesa i struktura", zaključio je Rorsted.

Prodaja i zarada u prvom kvartalu 2014. godine

U prvom kvartalu 2014. godine nastavljen je pritisak, posebno na valute tržišta u razvoju, ali i na američki dolar. Kao rezultat, prodaja je iznosila 3.929 miliona eura, 2,6 manje od prvog kvartala prethodne godine. S druge strane, rast organske prodaje, koji isključuje utjecaj tečaja i akvizicija/dezinvestiranja, dosegao je 4,3%. Snažan rast organske proizvode zabilježili su svi poslovni sektori. Tako je sektor Proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu zabilježio rast od 6,0%, sektor Beauty Care od 3,0%, a sektor Ljepila i tehnologije rast od 4,1%.

Ako se uzmu u obzir jednokratne naknade, jednokratni dobici i troškovi restrukturiranja, prilagođena operativna dobit (EBIT) povećala se za 3,3%, sa 600 na 619 miliona €. Prijavljena operativna dobit (EBIT) porasla je za 7,6%, od 565 na 608 miliona €. Prilagođeni povrat od prodaje (EBIT marža) povećala se za snažnih 0,9 postotnih bodova, s 14,9 na 15,8%.

Finansijski rezultat poboljšao se za 15 miliona eura, dok je neto dobit porasla za 13,2%, od 403 na 456 miliona €.

Predviđanja za Grupu Henkel u 2014. godini

Usprkos izazovnom ekonomskom okruženju Rorsted je potvrdio predviđanja rasta organske prodaje od 3 do 5% za fiskalnu 2014. godinu, te da će se prilagođena EBIT marža povećati na približno 15,5%, dok se za prilagođenu zaradu po preferencijalnoj dionici očekuje porast u visokoj jednoznamenkastoj brojci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital