U Sarajevu počela međunarodna konferencija "Sfera 2022"

29.03.2022. 11:45 / Izvor: Akta.ba
SFERA

Danas je u Sarajevu počela jedanaesta međunarodna konferencija Sfera 2022-Fasadni sisemi i ventilirajuće obloge.

Danas je u Sarajevu počela jedanaesta međunarodna konferencija "Sfera 2022-Fasadni sistemi i ventilirajuće obloge".

Organizator je Sfera d.o.o Mostar, u suradnji sa Građevinskim fakultetom "Univerziteta Džemal Bijedić" iz Mostara, Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta iz Zagreba, te u partnerstvu sa Institutom za standardizaciju BiH.

U uvodnom dijelu, prisutnima se obratio i Nedžad Memić ispred kompanije Sfera d.o.o. zahvalivši se na velikom odzivu, ističući da su Sferine konferencije iz domene građevinarstva i arhitekture postale tradicionalne i prepoznatljive u regiji kao mjesto komunikacije, uspostavljanja saradnje i razmjene iskustava i znanja, te kao takve važe za respektabilan događaj, što potvrđuju posjetioci iz cijele regije.

Partner događaja je Institut za standardizaciju BiH, a zamjenik direktora Instituta Borislav Kraljević u svome obraćanju istakao je da su ovakvi skupovi itetako važni za BiH, ali i za cijelu regiju s naglaskom na sve teme koje su aktuelne, a koje će se obrađivati tokom dvodnevnog događaja.

Kazao je da Institut jedini na nivou države, čija je zadaća standardizacija evropskih i svjetskih standarda, naglasivši važnost standardizacije.

"Standardizacija ne može funkcionisati bez vanjske saradnje i uvođenje standardizacije je važno, ali je uvođenje standardizacije jedna priča, a druga priča je država koja je dužna to uredi i proglasi pojedine standarde zakonski važnima, tako da standardi ne budu samo baza podataka", pojasnio je Kraljević. 

On je kazao da je standardizacija bitna za regulaciju života jer gdje nema standardizacije tu imamo nizak kvalitet proizvoda i usluga.

"Za nas je važno da naše studente upoznamo sa proizvodima, izvođačima, raznoraznim proizvodima i trendovima na tržištu i upravo će na ovom mjestu imati priliku za svim tim", rekla je Maja Popovac, ispred Građevinskg fakulteta Mostar, i naglasila da je važno da iskoristimo ovakve evente u koristit mlađih generacija.  

sfera

Međunarodnu konferenciju svečano je otvorio predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić kazavši da je izuzetno ponosan što je "Sfera" kao kompanija prepoznala Privrednu komoru FBiH da uvijek bude uključena u ovaj rad.

"Mislimo da oni uspjevaju na jedan vrlo uspješan način da popunjavaju jednu "rupu" u prostoru marketinškog predstavljanja novih, inovativnih rješenja i radova u raznim sektorima, tako da je ovogodišnja konferencija vrlo značajna za segment građevinarstva", rekao je Jašarspahić.

On je također kazao da su upravo kompanije čiji će predstavnici govoriti na ovogodšnjoj konferenciji generator inovativnih rješenja. 

"Standardizacija proizvoda je neophodan preduvjet da se sva inovativna rješenja koja kompanije predlažu donose da bi se uopšte projektovanje moglo izvršiti", naglasio je, dodavši da se upravo kroz standardizaciju štiti i država, tržište i sve kompanije koje su kvalitetne i koje sve proizvode pripremaju u skladu sa zahtjevima tržišta. 

Teme koje će se predstaviti su: Fasadni sistemi, Ventilirajuće obloge, Staklene fasade, Energetska efikasnost u zgradarstvu, Toplinska izolacija, Zvučna izolacija, . BIM u arhitekturi fasada, te Fasadni sistemi u arhitekturi. Konferenciji prisustvuju regionalni stručnjaci, profesori i arhitekti koji će svoje znanje i iskustvo prenijeti na posjetioce, a kompanije izlagači putem svojih štandova predstaviti novitete i aktuelnosti.

Posebnu pažnju izaziva panel diskusija o temi konferencije, koja će se održati drugog dana, a u koju se uključe svi učesnici konferencije.

Na konferenciji je predstavljena i Online izložba fasadnih sistema koju je kompanija Sfera d.o.o. organizovala 2021 godine, na čelu sa žirijem: Vedina Babahmetović, dipl.ing.arh. Entasis d.o.o., profesor emeritus Branislav Mitrović, dipl.ing.arh.Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i prof.art. Ljubomir Mišćević, dipl.ing.arh. Arhitektonski fakultet Sveučilište u Zagrebu.

Ulaz je besplatan, a program pogledajte na linku: https://2022fasade.sfera.ba/program/

Sponzori konferencije su: Terrasit Insulation, Baumit, Sika, Eps Laštro, Feal, Fundermax, Krug, Alumil. Partneri: Metal tehnologija, Knauf Insulation, Ejot, Knauf, Iso Span, Xella, Austrotherm, TKK, Laminam.Izlagači i prijatelji: Lunos, Proventuss, Ceresit, Senigor, Sport net inženjering.

sfera

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti