Osiguranja u RS-u za četiri mjeseca isplatila 16,9 miliona KM odštete

05.06.2014. 13:10 / Izvor: Glas Srpske
Osiguranja u RS-u za četiri mjeseca isplatila 16,9 miliona KM odštete

Osiguravajuća društva iz Republike Srpske isplatila su u prva četiri mjeseca ove godine 16,93 miliona maraka na ime naknade štete klijentima, šti je u odnosu na isti period lani više za 3,5 miliona KM.

Osiguravajuća društva iz Republike Srpske isplatila su u prva četiri mjeseca ove godine 16,93 miliona maraka na ime naknade štete klijentima, što je u odnosu na isti period lani više za 3,5 miliona KM.

Prema podacima Agencije za osiguranje RS, u prva četiri mjeseca ove godine u neživotnim osiguranjima isplaćeno je 15,66 miliona KM, a u životnim 1,27 miliona KM odštete.

"Najviše odppetnih zahg-jeva isplaćeno je u osiguranju od odgovornosgi za motorpa vozila i to 8,8 miliona KM", navodi se u izvještaju Agencije.

Ukupna premija osiguravajućih društava u prva četiri mjeseca ove godine iznosila je 50,70 miliona maraka i veća je u odnosu na isti period prošle godine za 7,45 miliona maraka. U ovoj godini premija u neživotnim osiguranjima je iznosila 46,36 miliona, dok je u životnim bila 4,34 miliona KM. Najveća premija zabilježena je u osiguranju od odgovornosgi za motorna vozila i iznosila je 30,25 miliona maraka. Predsjednik Udruženja društava za osiguranje RS Saša Čudić istakao je da je tržište osiguranja u RS još dosta neiskorišćeno i da uticaj sektora osiguranja na fiskalnu stabilnost Srpske može biti daleko veći.

"Zato se zalažemo za donošenje zakona o obaveznom osiguranju javne imovine čime bi, s jedne strane, imovina bila zaštićena i gdje bi u ovakvim slučajevima teret odštete velikim dijelom padao na osiguravajuća društva S druge strane, prihodi iz toga bi bili usmjereni u investicionu politiku RS, odnosno budžet", naglasio je Čudić.

Kazao je da ohrabruje povećanje premije, ali da će nedavne poplave povećati iznos štete u osiguravajućim društvima.

"Međutim, još se ne može precizno reći koliko će štete rasti na teret osgauravajućih društava", kazao je Čudać.

Dodao je da je u RS veoma malo onih koji zaključuju dodatni rizik osiguranja od poplave kao i druge dodatne rizike, ali da je nakon poplava povećano interesovanje za ovaj vid osiguranja.

 

Nelegalni popusti

Saša Čudić je istakao da problem u sektoru osiguranja predstavlja nelojalna konkurencija te da bi u toku ovog mjeseca trebalo da bude potpisan sporazum kojim će biti zabranjeni svi vidovi nelojalne konkurencije. "Samim tim bi premija osiguranja bila usmjerena na pravičnu i kvalitetnu isplatu štete. Neke procjene ukazuju na to da osiguravajuća društva na nelojalnoj konkurenciji godišnje gube između 20 i 25 miliona KM", naglasio je Čudić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital