Isplatili skoro 52,3 miliona KM

Osiguravajuće kuće zaradile 17,4 miliona KM

11.09.2023. 08:10 / Izvor: Glas Srpske
Osiguranje

Osiguravajuća društva iz Republike Srpske u prvom polugodištu ove godine ostvarila su neto dobit od 17,4 miliona maraka.

Osiguravajuća društva iz Republike Srpske u prvom polugodištu ove godine ostvarila su neto dobit od 17,4 miliona maraka, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na isti period lani, kada je taj rezultat iznosio 13,24 miliona KM.

Rekao je to za “Glas Srpske” predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Bojan Popović, navodeći da je aktiva osiguravajućih kuća za šest mjeseci ove godine dosegla 656 miliona maraka.

"U poređenju sa 31. decembrom prošle godine to predstavlja povećanje od 3,5 odsto", naveo je Popović.

Dodao je da su od januara do kraja juna osiguravajuća društva klijentima isplatila skoro 52,3 miliona KM na ime podnesenih odštetnih zahtjeva, što u odnosu na isti period lani predstavlja povećanje od 2,8 odsto.

"Ovaj podatak će, nažalost, na kraju ove godine izgledati drastično drugačije, jer će rast broja i visine isplaćene štete biti mnogostruko uvećan, budući da je u protekla dva mjeseca došlo do velikog rasta prijavljenih odštetnih zahtjeva nakon nekoliko udara, za ove prostore nekarakterističnih, superćelijskih oluja koje su nanijele štetu na pokretnoj i nepokretnoj imovini te usjevima i plodovima naših osiguranika", rekao je Popović.

On je istakao da se desio i nemali broj štete po osiguranju od požara, koji je progutao značajne privredne objekte velikih proizvodnih kapaciteta.

"Odštetni zahtjevi u takvim slučajevima dostizaće iznose do deset i više miliona maraka te je očigledno da je prvi dio godine bio znatno povoljan za poslovanje osiguravajućih društava, ali takve pokazatelje sasvim sigurno nećemo imati na kraju ove poslovne godine", naveo je Popović i dodao da je poslovanje osiguravajućih kuća u prvom polugodištu obilježio predan rad na poboljšanju i modernizaciji njihovih proizvoda i usluga, a sprovodili su i edukaciju stanovništva o značaju osiguranja u društvenoj zajednici.

Obračunata premija društava za osiguranje iz Republike Srpske za prvo polugodište ove godine iznosila je oko 155 miliona maraka i veća je za 13,5 odsto u odnosu na isti period lani.

"Najveći rast od 24,4 odsto u odnosu na prošlu godinu ostvaren je kod kasko osiguranja motornih vozila. Njega prirodno slijedi rast obaveznog osiguranja od autoodgovornosti sa povećanjem od 16,9 odsto. U stopu ih prati i osiguranje od nezgode sa 13 odsto više obračunate premije u odnosu na lani. Sektor je ostvario i značajan iskorak od 8,8 odsto više u vrstama osiguranja koja pokrivaju osiguranje u poljoprivredi, odnosno osiguranje usjeva i plodova", pojasnio je Popović.

Naglasio je da ih čudi mali rast osiguranja života, svega 1,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Na osnovu tih podataka slobodno možemo zaključiti da građani puno više obraćaju pažnju na svoju pokretnu imovinu, to jest vozila nego na ono što nam je najvrednije, a to je naš život", zaključio je Popović.

Poskupljenja

Bojan Popović kaže da do kraja godine zasigurno neće doći do povećanja tarifa ni u jednoj vrsti osiguranja.

"Međutim od proljeća treba očekivati promjene u tarifama imovinskih osiguranja koje će doći poslije ovogodišnjih isplata po odštetnim zahtjevima koji će proizaći iz oluja koje su poharale, kako Republiku Srpsku tako i cijeli region", najavio je Popović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital