Rast isplate štete nagriza kapital

06.09.2022. 09:08 / Izvor: Glas Srpske
Osiguranje

Osiguravajuća društva iz Republike Srpske isplatila su u prvom polugodištu ove godine 53,3 miliona maraka na ime naknade štete klijentima, što je za skoro devet miliona maraka više u odnosu na isti period lani.

Osiguravajuća društva iz Republike Srpske isplatila su u prvom polugodištu ove godine 53,3 miliona maraka na ime naknade štete klijentima, što je za skoro devet miliona maraka više u odnosu na isti period lani. 

Rekao je to za “Glas Srpske” predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Bojan Popović, naglasivši da je prvih šest mjeseci ove godine obilježio daleko veći rast isplate šteta u odnosu na rast premije i ukupnog tržišta osiguranja.

"I to je sigurno nešto što nagriza naš kapital. Analiza pokazuje da je ukupno tržište osiguranja u Republici Srpskoj u prvom polugodištu poraslo za oko osam procenata, odnosno neživotna osiguranja su porasla za devet, a životna za šest odsto. Sa druge strane, štete su rasle za oko 21 odsto", rekao je Popović.

On pojašnjava da je u nekim oblastima osiguranja bukvalno došlo do eksplozivnog rasta.

Primjera radi, istakao je Popović, kod osiguranja imovine bilježi se rast isplate šteta za oko 180 odsto, a kod osiguranja od autoodgovornosti rast od 27 odsto.

"Sve to možemo dovesti u vezu sa rastom cijena rezervnih dijelova, materijala za gradnju, ali i rastom dnevnice majstora. U prvih šest mjeseci ove godine na ime odštetnih zahtjeva klijenata osiguravajuća društva u Republici Srpskoj isplatila su 53,3 miliona maraka, dok je u istom periodu lani po tom osnovu isplaćeno 44,5 miliona maraka", kazao je Popović.

Sa druge strane, dodao je, fakturisana premija od januara do kraja juna ove godine iznosila je 136,8 miliona maraka, dok je u istom periodu 2021. godine iznosila skoro 126 miliona KM.

"Iako i premije bilježe rast daleko je veći rast isplaćenih šteta. Sve su izvjesniji pokazatelji da tržište osiguranja neće toliko rasti do kraja godine, koliko će rasti isplate šteta", zaključio je Popović.

Tarife

Bojan Popović ističe da osiguravači vjerovatno do kraja ove godine neće mijenjati tarife.

"Vidjećemo šta će se dešavati poslije Nove godine, ali ukoliko se nastavi trend rasta isplate šteta kao do sada i mi ćemo naše tarife morati korigovati", rekao je Popović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital