Sve manje interesovanja za životna osiguranja

29.12.2021. 09:25 / Izvor: Glas Srpske
Osiguranje

Saniranje štete nastale lani usljed pandemije virusa korona obilježilo je ovu poslovnu godinu osiguravajućih društava u Republici Srpskoj, koja su donekle uspjela da se vrate redovnim aktivnostima.

Saniranje štete nastale lani usljed pandemije virusa korona obilježilo je ovu poslovnu godinu osiguravajućih društava u Republici Srpskoj, koja su donekle uspjela da se vrate redovnim aktivnostima, što potvrđuje i podatak da je tržište osiguranja poraslo za oko osam odsto.

Istakao je to juče predsjednik Udruženja osiguravača Republike Srpske Bojan Popović sumirajući godinu koja je, kako kaže, bila veoma izazovna. 

"Sanirali smo štetu iz 2020. godine koju je napravila pandemija virusa korona. Ova godina na početku je bila veoma neizvjesna, niko nije znao šta da očekuje. Svi smo jedva čekali da korona brojevi budu što manji da bismo mogli raditi kako je to bilo u predpandemijskim godinama. Donekle smo u tome i uspjeli, a tržište osiguranja je u ovoj godini u odnosu na prošlu poraslo za osam odsto", rekao je Popović.

Pojasnio je da su osiguravači u ovoj godini uspjeli da nadoknade onu štetu koja lani nije bila plaćena, jer papirološki nije mogla biti zatvorena zbog uslova u kojima se poslovalo.

"Najveći rast štete zabilježen je u oblasti auto-odgovornosti. U prošloj godini nije bilo toliko kretanja, postojala su razna ograničenja, za razliku od ove godine, tako da bilježimo rast štete za više od 15 odsto", istakao je Popović.

Neživotna osiguranja i dalje prednjače na tržištu osiguranja u Republici Srpskoj, a među njima posebno osiguranja od auto-odgovornosti, koja konstantno bilježe rast.

Kada je riječ o životnim osiguranjima, Popović ističe da interesovanje stanovništva za tim polisama polako pada.

"To nije trend samo u Republici Srpskoj, situacija je identična i u Evropskoj uniji. Životno osiguranje je u proteklih desetak godina doživjelo ekspanziju i sada polako ide silaznom putanjom", kazao je Popović.

Govoreći o osiguranju imovine u slučaju prirodnih nepogoda, Popović je rekao da desetak osiguravajućih društava u Republici Srpskoj nudi i polisu osiguranja od zemljotresa uz ostale imovinske rizike koji se pojavljuju u njihovom portfelju.

"Građani posežu za tom vrstom osiguranja uglavnom kada se dogodi zemljotres, onda je to aktuelno mjesec, dva i poslije toga intenzitet zahtjeva za osiguranje od zemljotresa splasne", kazao je Popović, pojasnivši da cijena polise na godišnjem nivou zavisi od sume osiguranja i u prosjeku je 0,2 odsto u odnosu na sumu osiguranja.

Popović kaže da na sumu osiguranja od 100.000 maraka polisa godišnje košta 20 maraka, što je simboličan iznos u odnosu na sve benefite koje donosi osiguranje imovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti