Dogovor osiguranja u RS doživio fijasko

19.09.2015. 10:36 / Izvor: Nezavisne novine
Dogovor osiguranja u RS doživio fijasko

Kodeks ponašanja u primjeni uslova i jedinstvenog premijskog sistema auto-odgovornosti, koji je polovinom prošle godine potpisalo 19 osiguravajućih kuća koje posluju u RS.

Kodeks ponašanja u primjeni uslova i jedinstvenog premijskog sistema auto-odgovornosti, koji je polovinom prošle godine potpisalo 19 osiguravajućih kuća koje posluju u RS, a kojim je dogovoreno da osiguranja neće davati popuste prilikom registracije motornih vozila, doživio je potpuni fijasko.

Kako nam je potvrđeno od dobro obaviještenog izvora iz sektora osiguranja u RS, nekoliko osiguravajućih društava posljednjih mjeseci sve intenzivnije daje nelegalne popuste prilikom registracije vozila, a koji dostižu i do 40 odsto cijene polise osiguranja, čime direktno krše raniji dogovor.

Naime, ekspanzija davanja tih nelegalnih popusta pri registraciji teretnih, a sada i putničkih vozila, ide toliko daleko da sve pomalo liči na pijacu, gdje najbolje prolazi onaj koji ponudi najnižu cijenu. Iz pojedinih osiguravajućih kuća upozoravaju da je u posljednjih mjesec dana došlo do rapidnog povećanja slučajeva davanja nelegalnih popusta, ističući da taj damping prijeti da uruši osiguravače koji poštuju potpisani kodeks ponašanja. Tako neke osiguravajuće kuće na iznos polise osiguranja automobila od 204 marke daju popust čak i od 80 maraka, što iznosi oko 40 odsto, i pored toga što je zakonski propisano da se 70 odsto od iznosa polise izdvaja za tehničke rezerve, a 30 odsto za tekuće poslovanje osiguravajućeg društva.

Inače, povodom ovih informacija, u petak nismo uspjeli dobiti stav Udruženja društava za osiguranje RS. Naime, javio nam se Milomir Durmić, predsjednik Udruženja, koji nas je uputio na potpredsjednika Miodraga Čoprku, a koji je na službenom putu u inostranstvu. Isto tako, u petak nije bilo odgovora na naša pitanja ni iz Agencije za osiguranje RS. Ipak, Božana Šljivar, direktor Agencije za osiguranje RS, rekla je nedavno u intervjuu "Nezavisnim" da na tržištu osiguranja od auto-odgovornosti u RS problem nije premija obračunata i iskazana na polisi osiguranja, koja je uglavnom u skladu s propisanim iznosima.

"Kao što sam već više puta javno isticala, nelojalna konkurencija na tržištu osiguranja od auto-odgovornosti se ispoljava kroz različite direktne ili indirektne oblike, koji su ponekad izvan domašaja regulatora", rekla je Šljivareva i dodala da je to posebno izraženo kod društava za osiguranje koja imaju povezana pravna lica. Navela je da to nije nova i nepoznata pojava ni na drugim tržištima sa sličnim stepenom razvoja.

"U uslovima propisanih tarifa auto-osiguranja, društva nastoje na različite načine i kroz različite kanale da povećaju tržišno učešće. S tim ciljem troši se značajan dio premije kroz popuste, prilikom pribave osiguranja", rekla je ona i dodala da na neke pojave, odnosno oblike popusta mogu da djeluju nadzornim mjerama, dok je za druge teško dokazati šta im je stvarna svrha.

Zato smatra da je postepena, dobro pripremljena liberalizacija dugoročno rješenje, jer uvodi tržišnu disciplinu i konkurenciju, s jedne strane, i oslobađa kapacitete regulatora za druge nadzorne aktivnosti, sa druge strane.

Podsjećamo da su predstavnici 19 osiguravajućih društava koja posluju u RS, u prisustvu predstavnika Ministarstva finansija RS i Agencije za osiguranje RS, 17. jula prošle godine potpisali ovaj kodeks, čiji je krajnji cilj bio da osiguranja ne koriste nelegalne popuste, kao metod osvajanja tržišta. Inače, potpisnici kodeksa su se obavezali da će strogo sankcionisati svako nepoštovanje, odnosno odstupanje od premijskog sistema, uključujući poslove s posrednicima, zastupnicima, lizing kućama, dilerima, bankama i drugo. Kao mjere za povredu ovog kodeksa propisane su opomene s objavljivanjem na Skupštini Udruženja društava za osiguranja, zatim javna opomena s objavljivanjem u jednom štampanom dnevnom listu te isključenje iz članstva Udruženja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti