Henkel ostvario dobar učinak u drugom kvartalu

13.08.2014. 13:32 / Izvor: eKapija.ba
Henkel ostvario dobar učinak u drugom kvartalu

"Uz snažan rast organske prodaje, rastuća tržišta su i ovog puta zabilježila doprinos rastu koji je bio iznad prosjeka. Takođe smo zabilježili rast na razvijenim tržištima", kazao je izvršni direktor kompanije Henkel, Kasper Rorsted.

"Henkel je u drugom kvartalu 2014. godine nastavio sa dobrim rezultatima. Uprkos konstantno teškom tržišnom okruženju, svi naši sektori su izvijestili o rastu organske prodaje i poboljšanoj profitabilnosti“, rekao je izvršni direktor kompanije Henkel, Kasper Rorsted. "Uz snažan rast organske prodaje, rastuća tržišta su i ovog puta zabilježila doprinos rastu koji je bio iznad prosjeka. Takođe smo zabilježili rast na razvijenim tržištima. Međutim, negativni efekti kursnih razlika su nastavili snažno da utiču na zabilježenu prodaju“.

Komentarišuči tekuću fiskalnu godinu, Rorsted je izjavio: "Očekujemo da će eskalacija konflikta između Rusije i Ukrajine, kao i konstantna politička previranja na Bliskom istoku, imati negativan uticaj na tržište. Stoga predviđamo sporiji rast korigovanih prinosa po prioritetnoj akciji u drugoj polovini ove godine u odnosu na prvu polovinu. Visok stepen agilnosti i fleksibilnosti će ostati od ključnog značaja za uspjeh, stoga ćemo nastaviti dalje da pojednostavljujemo i ubrzavamo naše procese i strukture".

Prodaja i profit u drugom kvartalu 2014. godine

U drugom kvartalu 2014. godine, valute tržišta u razvoju, kao i američki dolar, nastavili su dodatno slabljenje. Zbog negativnih efekata kursnih razlika, vrijednost prodaje je iznosila 4,137 milijardi eura, što je 3,5% slabije od rezultata u prethodnom kvartalu. Nasuprot tome, organski rast prodaje, koji isključuje uticaj strane razmjene i akvizicije/prodaje, porastao je za 3,3%.

Sektor Deterdženata i kućne hemije zabilježio je snažan organski rast prodaje od 4,2%. Sektor Beauty care zabilježio je organski rast od 2,1%, dok je sektor Adhezivi Tehnologije takođe zabilježio snažan organski rast prodaje sa povećanjem od 3,7%.

Nakon korekcije jednokratnih dobiti, jednokratnih troškova i troškova restrukturiranja, korigovani operativni profit povećan je za 2,1%, sa 660 miliona eura na 674 miliona eura. Zabilježeni operativni profit (EBIT) iznosio je 589 miliona eura, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 607 miliona eura.

Korigovani prihod od prodaje (EBIT marža) povećan je za snažnih 0,9 procentnih poena, sa 15,4 na 16,3%. Zabilježeni prihod od prodaje porastao je za 14,2% i dostigao prošlogodišnji nivo dok je Kvartalni neto prihod porastao je za 10,8%, sa 432 miliona eura na 446 miliona eura

Korigovani neto prihod za prvu polovinu godine iznosio je 963 miliona eura, naspram 902 miliona eura iz istog perioda prošle godine. Nakon oduzimanja iznosa koji se pripisuju manjinskim akcionarima, koji iznosi 12 miliona eura, korigovani neto prihod je porastao za 8,3%, sa 878 miliona eura na 951 milion eura.

Prognoze za Henkel grupu za 2014. godinu

Henkel očekuje organski rast prodaje od 3 do 5% u fiskalnoj 2014. godini. Takođe, kompanija predviđa da će svaka poslovna jedinica generisati organski rast prodaje na tom nivou. U skladu sa svojom strategijom za 2016. godinu, Henkel očekuje i manje povećanje udjela prodaje na svojim tržištima u razvoju. U poređenju sa ciframa iz 2013. godine, Henkel takođe očekuje da će korigovani prihod od prodaje (EBIT) porasti za oko 15,5% i da će korigovani prinos po prioritetnoj akciji zabilježiti porast na visokom jednocifrenom nivou.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital