Istočna i srednja Evropa – region za atraktivna ulaganja

11.11.2014. 13:25 / Izvor: Tanjug
Istočna i srednja Evropa – region za atraktivna ulaganja

Region istočne i srednje Evrope, uključujući i Srbiju, može postati region za atraktivna ulaganja i inkubator naprednih konkuretnih kompanija na globalnom tržištu, ocjenjuje se u istraživanju KKR .

Region istočne i srednje Evrope može postati region za atraktivna ulaganja i inkubator naprednih konkuretnih kompanija na globalnom tržištu, ocjenjuje se u istraživanju KKR (Kohlberg Kravis Roberts) Globalnog instituta.

U istraživanju, pod nazivom "Otvaranje svijeta prema liderima srednje i istočne Evrope", naznačene su konkuretne prednosti ovog regiona koje treba da pomognu investitorima da istočnu i srednju Evropu posmatraju kao prostor na kom su u posljednjih 25 godina postignuti značajni, iako neujednačeni uspjesi.

Istraživanje se zasniva na razgovorima sa preduzetnicima i direktorima vodećih kompanija, stručnjacima i zvaničnicima vlada regiona.

"Tokom proteklih četvrt vijeka, region srednje i istočne Evrope prošao je kroz proces zbližavanja Zapadu, kada je riječ o ekonomskom razvoju, demokratizaciji i evro-atlantskim integracijama", istakao je ko-autor istraživanja, Johannes Huth, član i direktor Odjeljenja KKR-a za Evropu, Bliski Istok i Afriku.

On je naglasio da vjeruje da "u narednih 25 godina ovaj region može da upregne svoje talente kako bi dalje iskoristio ekonomske potencijale".

Među konkurentnim prednostima regiona navode se: veliki broj visoko kvalitetnih tehničkih i IT talenata, inženjersko i industrijsko nasljeđe, strateške pozicije između glavnih potrošačkih tržišta, niže cijene rada, i u nekim slučajevima, kao u Srbiji, potencijali obradive zemlje.

Izvještaj upućuje i na nekoliko prepreka koje kompanije iz regiona moraju da prevaziđu kako bi uspješno proširile poslovanje van domaćih tržišta, kao što su: limitiranost alternativnih izvora finansiranja, niži nivo razvijenosti korporativnog upravljanja, "odliv mozgova", manje prepoznavanje značaja preduzetništva, kao i nedostatak globalne vizije.

U istraživanju se navodi da će razvojem zemalja regiona i smjenom generacija ove teškoće biti prevaziđene ili ublažene, a uslovi za lokalne preduzetnike time poboljšani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital