Odobreno preuzimanje "Danube foods grupe"

09.03.2015. 13:23 / Izvor: RTS
Odobreno preuzimanje 'Danube foods grupe'

Holandska kompanija "Adriatic BidCo" pod kontrolom je Investicionog fonda "Mid Europa Partners ", koji je 3. februara objavio da je "Danube foods group " kupio za 575 miliona eura.

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je da je odobrila holandskom društvu "Adriatic BidCo" da preuzme "Danube foods group", u čijem sastavu su brendovi "Imlek", mljekara "Subotica", "Bambi" i "Knjaz Miloš", javlja RTS.

Kako se navodi na sajtu Komisije, holandska kompanija pod kontrolom je Investicionog fonda "Mid Europa Partners ", koji je 3. februara objavio da je "Danube foods group " kupio za 575 miliona eura.

Komisija je navela da je koncentraciju koja nastaje tom kupovinom odobrila jer se kupac "izričito izjasnio" da ni to društvo, niti s njim povezani učesnici na tržištu, nemaju zavisna društva, niti su prisutni u prometu robe i usluga u Srbiji, zemljama Sporazuma o slobodnoj trgovini jugoistočne Evrope (CEFTA) i u Evropsku unije.

Tom koncentracijom, kako se ističe, neće doći do promjene i povećanja tržišnog učešća, a samim tim ni do bitne promjene strukture utvrđenih relevantnih tržišta, niti će učesnici koncentracije steći prednost na bilo kom od tržišta.

"Zaključeno je da sprovođenjem ove koncentracije ne dolazi do značajnog ograničavanja, narušavanja ili sprečavanja konkurencije, prije svega stvaranjem ili jačanjem dominantnog položaja", ističe se u saopštenju Komisije.

U kupovini "Danube foods group", pored "Mid Europa Partnersa", učestvuje i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kao i vodeće evropske banke UniCedit, Raiffeisen, ING, BNP i City, i Andrej Jovanović.

Dio transakcije su i mljekare u vlasništvu Imleka u Makedoniji, RS i Crnoj Gori.

Sa više od 400 miliona eura ukupnog prometa u 2014. godini, "Danube foods group" predstavlja srbijanskog i regionalnog lidera na tržištima mlijeka i mliječnih proizvoda, konditorskih artikala, kao i mineralne vode i energetskih pića. Grupa izvozi svoje proizvode i na tržišta zapadne Evrope.

"Mid Europa partners" investicioni je fond fokusiran na centralnu Evropu i Tursku, sa sjedištem u Londonu i predstavništvima u Budimpešti, Istanbulu i Varšavi. Od svog osnivanja 1999. godine, "Mid Europa Partners" je rukovodio ukupnim kapitalom od 4,2 milijarde eura.

Fond je poznat u Srbiji i regionu po stvaranju vodećeg kablovskog i internet operatera, SBB-Telemach grupe, koju je prodao u oktobru 2013. godine američkom investicionom fondu Kolberg Kravis Roberts.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital