Pod zalogom 12 milijardi eura vrijedna pokretna imovina

15.01.2016. 12:57 / Izvor: Večernje novosti
Pod zalogom 12 milijardi eura vrijedna pokretna imovina

Pokretna imovina, koju su građani i firme u Srbiji založili tokom proteklih godinu dana, na ime garancije za otplatu kredita i raznih dugova vrijedna je ukupno 12 milijardi evra, što je jednako polovini javnog duga cijele zemlje.

Pokretna imovina, koju su građani i firme u Srbiji založili tokom proteklih godinu dana, na ime garancije za otplatu kredita i raznih dugova vrijedna je ukupno 12 milijardi eura, što je jednako polovini javnog duga cijele zemlje.

Dužnici najčešće zalažu vozila, a uzimajući nove i refinansirajući stare zajmove, firme pod zalogu stavljaju i vrijedne mašine, ali i svoje robne marke, pišu "Večernje novosti".

Tako podaci iz registra založnog prava na pokretne stvari i prava pri Agenciji za privredne registre pokazuju da su garancija za kredite postali i poznati srpski robni žigovi: "plazma", "moja kravica", "šabačka feta", "sunce", "karneks", "iskon", "rubin" ...

Prema tim podacima, garantujući za dug prema Unikredit banci od 141 milion evra, firme "Bambi", "Imlek" i "Knjaz Miloš" založile su 19 proizvodnih mašina i njihove najpoznatije žigove: "plazma" i "moja kravica mleko".

"Viktorija grupa" prošle godine stavila je zalogu na ime garancije duga prema banci Sosijete ženeral za vrijednost veću od 200 miliona evra.

Pod zalogom je vozni park od 49 putničkih i dva teretna vozila, čak 95 raznih pokretnih stvari - mašina, a založeno je i cjelokupno vlasništvo nad dvije firme: "Fertil" iz Bačke Palanke i "Viktorija logistic" iz Novog Sada.

I životinje su lani bile predmet zaloga dužnika u Srbiji, a interesantno je da se u Agenciji za privredne registre vode čak 294 ugovora gdje je predmet zaloge - krava.

Samo po jednom od ukupno šest prošlogodišnjih ugovora pod zalogom se našlo 15.450 nosilja, 2.400 pijetlova i 125.000 pilića brojlera, koji su garancija potraživanja od ukupno 170.000 eura.

Prema podacima Agencije za privredne registre, u ukupnom broju založenih stvari prednjače vozila, na koja se odnosi skoro polovina svih predmeta i prava pod zalogom.

Slijede mašine i oprema sa 22,78 odsto, razna prava sa 15,78 odsto, dok se na životinje odnosi svega 1,94 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital