Brža registracija firmi tek od naredne godine

25.03.2013. 08:28 / Izvor: Nezavisne novine
Brža registracija firmi tek od naredne godine

U Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) bi do kraja ove godine trebalo da bude formirana jedinstvena baza podataka privrednih subjekata RS, što će biti jedan od prvih velikih koraka u skraćivanju registracije preduzeća sa 41 na samo tri dana.

U Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) bi do kraja ove godine trebalo da bude formirana jedinstvena baza podataka privrednih subjekata RS, što će biti jedan od prvih velikih koraka u skraćivanju registracije preduzeća sa 41 na samo tri dana, najavio je Srđan Rajčević, direktor Agencije za informatičko društvo RS.

On je ocijenio da je procedura registracija preduzeća haotična i katastrofalna.

"Sada u RS postoje neuskađene baze podataka preduzeća Poreske uprave RS, Zavoda za statistiku RS i u sudovima. Nakon stvaranja jedinstvene baze podataka u kojoj će svako preduzeće imati svoj jedinstveni broj, PU RS, sud i statistika će obrađivati podatke koji im dođu", rekao Rajčević.

Sa ciljem strateškog pristupa ovoj sveobuhvatnoj reformi, u Vladi RS su prošle sedmice održane konsultacije sa predstavnici kompanije "Reaktiv", koja je bila nosilac projekta reforme registracije poslovnih subjekata u Makedoniji, i sa Zvonkom Obradovićem, direktorom Agencije za privredne registre Srbije.

Zaključeno je da ne postoje jedinstveni recepti primjenjivi za sve, ali da se dobre prakse moraju zasnivati na novim informatičkim rješenjima i konkretnim olakšicama za korisnike, odnosno privredu. Predstavnici RS ocijenili su izuzetno korisnim i praktičnim doprinos kolega iz Srbije i Makedonije. 

Model reforme registracije preduzeća u Makedoniji je bio toliko uspješan da je ova zemlja prema posljednjoj analizi "Doing Businessa" progurala na prvo mjesto u Evropi, a peto u svijetu, po brzini otvaranja preduzeća.

Rajčević je kazao da je ključ uspjeha Makedonaca u tome što su kompletan registarski sistem prebacili iz domena sudstva u centralni registar.

"Makedonci su formirali jedinstvenu bazu, a kod njih se firma sada registruje za četriri sata i na elektronskom šaletru obavlja kompletan postupak registracije", rekao je Rajčević.

Iz Privredne komore RS su istakli kako već godinama ukazuju na to da su procedure kod nas preduge, preskupe i predugo traju te dodali da postupke skraćenja procedura i reformi registracije preduzeća podržavaju.

"Ipak, istovremeno treba da radimo na rasterećenju od fiskalnih i parafiskalnih nameta kako bismo omogućili da novoformirana predzeća imaju mogućnost da opstanu na tržištu", rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

BiH na 162. mjestu

U izvještaju "Doing Business 2013" BiH je među 185 rangiranih zemalja svijeta zauzela nezavidnu 162. poziciju u kategoriji pokretanja poslovanja. Za pokretanje firme u BiH prosječno je potrebno proći 11 procedura za 37 dana uz administrativni trošak u iznosu od 14,9 odsto prihoda po glavi stanovnika i minimalni osnivački kapital u nivou od 29,1 odsto prihoda po glavi stanovnika. Istraživanje "Nezavisnih novina" sprovedeno u Banjaluci pokazalo je još poraznije podatke, odnosno da je za pokretanje manjeg društva sa ograničenom odgovornošću potrebno uložiti 5.140 KM i potrošiti 41 dan na prolazak svih neophodnih procedura. Ukoliko je riječ o firmi sa procijenjenim godišnjim prometom većim od 50.000 KM, čitav proces se može otegnuti i do 56 dana zbog upisa u registar indirektnih poreza.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti