Tanjug izbrisan iz privrednog registra, servise preuzela firma Željka Joksimovića

10.03.2021. 13:05 / Izvor: HINA
Tanjug izbrisan iz privrednog registra, servise preuzela firma Željka Joksimovića

Tačno je u vlasništvu Radiotelevizije Pančevo i ‘Minacord medie‘ čiji su zastupnici muzičar Željko Joksimović i Manja Grčić.

Srbijanska novinska agencija Tanjug i servisi te agencije izbrisani su utorak iz Agencije za privredne registre (APR), a beogradska firma "Tačno", koja je krajem 2020. steklo pravo koristiti imovinska prava i žigove agencije, registrirala je šest Tanjugovih servisa, objavilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Prema navodima UNS-a, na službenoj stranici APR-a objavljeno je da je Tanjug obrisan iz registra, a prijavu je podnijela Branka Đukić, dugogodišnja direktorica te novinske agencije, o čijem statusu i vlasništvu nekoliko godina unazad traju sporovi, nakon što je još 2015. službeno objavljeno brisanje iz registra državnih medija.Osim brisanja iz registra, na stranici APR-a objavljeno je da se brišu i servisi Tanjuga iz Registra medija, ali je u tom registru istovremeno objavljeno da je beogradsko preduzeće "Tačno" iz Beograda registriralo novih šest servisa, navodi UNS.

Dnevno emitira više 400 informacija

Tako se Tanjug servis vijesti, Tanjug servis vijesti na engleskom, Tanjug foto servis, Tanjug video servis, Tanjug livestream i Biz servis Tanjug od jučer nalaze u Registru medija, a kao njihov izdavač navedena je firma "Tačno", dok su isti urednici koji su bili upisani u ugašene servise Tanjuga, istodovremeno i urednici i tek registriranih servisa, što ukazuje da će Tanjug nastaviti s radom pod istim imenom i s istim medijskim prozvodima, ali s drugim izdavačem.

U objavi na svojoj stranici UNS-a podsjeća da je preduzeće "Tačno" iz Beograda krajem prošle godine steklo pravo da za 628.000 eura u sljedećih 10 godina koristi imovinska prava i žigove novinske agencije Tanjug.

To preduzeće u vlasništvu je Radiotelevizije Pančevo Radoice Milosavljevića i firme "Minacord media" čiji su zastupnici muzičar Željko Joksimović i direktorica Tačno d.o.o. Beograd Manja Grčić.

Beogradski mediji objavili su 2015. godine da je "novinska agencija Tanjug službeno prestala postojati 31. oktobra kad je, u skladu sa zakonskim rokom za privatizaciju medija u državnom vlasništvu, brisana iz evidencije Agencije za privredne registre", ali je Tanjug nastavio i dalje normalno raditi.

Tadašnji državni sekretar u Ministarstvu kulture i infomiranja Saša Mirković odbacio je tada kao netočne navode da će poslije gašenja Tanjuga početi raditi nova agencija pri srbijanskoj vladi, istaknuvši da su "privatne agencije Beta i FoNet dovoljne za tržište Srbije".

Novinska agencija Tanjug utemeljena je kao Telegrafska agencija nove Jugoslavije (TANJUG) 5. novembar 1943. godine u Jajcu, a prvi veliki profesionalni zadatak bio je izvijestiti domaću i svjetsku javnost o 2. zasjedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) 29. studenog 1943, tokom Drugog svjetskog rata.

Tanjug danas dnevno emitira više 400 informacija iz unutrašnje i vanjske politike, privrede, društva, kulture i sporta iz Srbije i svijeta, ima vlastiti video, fono i foto servis, a sarađuje s vodećim svjetskim agencijama, te je članica Asocijacije balkanskih novinskih agencija (ABNA).

U arhivi Tanjuga pohranjeno je više od 3,5 miliona foto-negativa i fotografija, te nekoliko milijuna tekstova i izvješća o najznačajnijim događajima u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji i svijetu od Drugog svjetskog rata, odnosno od utemeljenja Tanjuga do danas.

Upitne medijske slobode

Rok za privatizaciju 73 državna medija u Srbiji istekao je 1. novembra 2015. godine, a do tada ih prodano 36.

Srbija se u izvještajima Evropske komisije o napretku u procesu eurointegracija navodi kao zemlja upitnih medijskih sloboda, iako državni zvaničnici tvrde da je sloboda medija u Srbiji "neusporedivo veća nego 2011. i 2012. godine".

Prema izvještaju Reportera bez granica iz 2020. godine, Srbija je na listi slobode medija pala za tri mjesta i ta ju je organizacija u aprilu prošle godine svrstala na 93. poziciju, prenosi Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti