24 privredna društava bi trebala ići u finansijsku konsolidaciju

27.05.2016. 14:33 / Izvor: Akta.ba
24 privredna društava bi trebala ići u finansijsku konsolidaciju

Ukupno iskazana dugovanja ovih privrednih društava iznose 234.783.183,74 KM.

Vlada Federacija BiH usvojila je danas informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o provođenju postupaka finansijske konsolidacije privrednih društava, provedenih u skladu sa Zakonom o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH.

U usvojenoj informaciji je, između ostalog, navedeno da su resornom ministarstvu dostavljena 24 zahtjeva privrednih društava za finansijsku konsolidaciju, većinom iz metalske, namjenske i tekstilne industrije. Zahtjevi su se odnosili za finansijsku konsolidaciju na osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje (31,8 posto), prema dobavljačima za isporučene robe i usluge (14,1 posto) i poreza (s kamatama) - isključujući porez na dodatnu vrijednost (11,2 posto). Dugovanja na osnovu doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti (5,27 posto) i dugovanja za isporučenu vodu, struju, plin, grijanje i ostale komunalne usluge (2,80 posto) čine manji dio potraživanja (8,07 posto).

Ukupno iskazana dugovanja ovih privrednih društava iznose 234.783.183,74 KM.

Vlada FBiH je danas zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da u potpunosti sagleda sva dostavljena mišljenja na Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH, te da, na osnovu analize, predloži rješenja kako bi Zakon mogao u praksi biti primjenjivan bez većih poteškoća ili, ako to nije moguće, stavljen van snage.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital